Ovalen patrijspoorten

Bij moderne schepen komen we vaak ovale patrijspoorten tegen. Daarom heb ik ook een kleine tip om dit goed ovaal te krijgen. Ronden patrijspoorten kun je natuurlijk gewoon met een boortje. Of wanneer je een frees hebt is het ovaal frezen een goede optie. Maar niet iedereen heeft deze. Met simpele gereedschappen is dit goed te doen alleen duurt het wat langer.

Ovale patrijspoort (1)

Eerst goed afmeten. Ik zelf trek een middenlijn waar de gatjes op de goede hoogte zitten. De ramen zullen een bepaalde maat hebben. De maat is dan de boormaat die ik gebruik. Ik zet daarnaast de hulplijnen van de maat van de ramen. Hoe hoog en hoe breed. Doordat ik op deze manier ook het hart van de diameter van het boorgat heb kunnen afteken is het even voorboren met een klein boortje. De gaten kunnen daarna met een grotere boor of gelijk op maat geboord worden.

Ovale patrijspoort (2)

Doordat er nu twee gaten naast elkaar zitten is het een kwestie van op maat uitsteken. Ik gebruik hier graag een beitel voor maar snijden met een hobbymesje kan natuurlijk ook. Ik snijd wel iets kleiner uit dan het geboorde gat  en vijl dan de rest even op maat. Dan weet ik zeker dat het de goede maat word en niet uitschiet.

Ovale patrijspoort (4)

Goed te zien dat ik nu binnen de lijnen heb gesneden. Door dit nu tot het lijntje weg te vijlen word het mooi egaal en ovaal.

Ovale patrijspoort (5)

De eerste twee netjes op maat. De twee ernaast dienen nog gemaakt te worden.

Heb je er nog een vraag over. Vul gerust het antwoord formulier in.