Zelf Dinghy’s maken

Een dinghy zelf maken is een hele goede optie wanneer je zelf een model vanaf tekening bouwt. Natuurlijk kun je ze ook aanschaffen. Vele fabrikanten verkopen deze op schaal. Maar het is minder leuk en zeker niet mooier. Ik laat ter inspiratie zien hoe ik deze vanuit verschillende materialen elf maak. Weinig kosten toch fraai om te zien.

dinghys (3)

Het begint bij rondhout. Deze worden op de maat afgezaagd die het moet worden. Met een vijl kunnen de zijkanten netjes rond gevijld worden. De basis is nu gelegd van een dinghy.

dinghys (5)

Tijd voor de details. Ik gebruik hiervoor zelf kunststof plaat. Daarvan snijd ik een strookje af dat ik nodig heb qua breedte. Wanneer je wilt kun je ook styreen strips gebruiken. Dat komt op het zelfde uit. De strook lijm ik met een druppel secondenlijm vast aan het hout zodat het einde gefixeerd is. Dan buig ik het strookje om het rondhoud. Waar deze overlapt snijd ik deze door. Doordat ik deze op de overlap doorsnij heb ik altijd de juiste maat. Het is nu verder inlijmen zodat alles mooi aansluit.

dinghys (9)

Per dinghy komen er vier ringen. Omdat de dinghy ook open moet kunnen zoals een koffer zal ook daar een rand omheen komen. Deze wordt met het zelfde strookje tussen de ringen gelijmd zoals het voorbeeld aan de linker kant.

dinghys (11)

Ook voor deze strook geld dat dit eerst vast gezet word waarna deze op maat gesneden kan worden met een mesje langs de ring. Dan zal deze perfect tegen de ring aan liggen zonder ruimte ertussen.

dinghys (15)

Dinghy’s staat eigenlijk altijd ergens op. Ik moet er nu twee op één rek plaatsen. Ik houd het rek wel simpel vanwege de schaal. Een voorbeeld open en met de dinghy’s er op. De dinghy’s worden nu al gelijk op de rekken geplaatst omdat alles wit moet worden. Wijkt de kleur af, kunnen ze beter afzonderlijk geschilderd worden.

dinghys (17)

Nadat de dinghy’s wit geschilderd zijn heb ik een zwarte rand er op geschilderd waar de dinghy open gaat. De sluiting als het ware. Door de schaal is dit handiger dan deze na te maken omdat dit zo klein is dat dit rommelig zal worden.