Radiator cover

Een oud huis gekocht. En daar zitten nog ouderwetse maar goede radiatoren voor de verwarming. Die vinden wij lelijk. Wij hebben de volledige muur van de woonkamer voorzien van een boekenkast. Die staat dan langs het raam als het ware. De vensterbank is wat dieper en daaronder zit dan die lelijke radiator. Daarvoor gaan we een cover maken. Makkelijker dan u denk eigenlijk.

Als eerste een bundel latten die ik heb uitgezocht in de bouwmarkt. Deze met schilder tape vastgezet op een aantal punten. Daar waar ik de juiste lengte heb afgemeten twee keer met tape om straks de latten als bundel ineens te kunnen afzagen. Scheelt heel veel meet en zaag werk. Daarnaast blijven ze mooi bij elkaar op deze manier.

En dan zagen. De afmeting is de hoogte tussen de vloer en de vensterbank. De hoogte exact minus één cm ongeveer. Dit geeft een beetje speling straks.

nu alles gezaagd is kunnen we goed zien dat op deze manier makkelijker recht te zagen is.

Met een onder en bovenlat worden de latten verticaal op de latten gelijmd en met een klein nageltje vast gezet. Omdat ik een afstandblokje gebruik is de tussenruimte steeds het zelfde. Met een potlood heb ik er een kruis op gezet zodat ik weet wat de juiste stand is van het blokje. Ik werk van uit beide buitenkanten naar binnen toe. Lat links en dan lat rechts. Steeds naar het midden toe.

Het afstandblokje in gebruik. De nageltjes zijn nu best wel zichtbaar. Ik gebruik er steeds twee. Dit geeft voor mij net iets meer stevigheid. Straks word dit gevuld met een drupje lijm en schuurstof van het zelfde hout en is het niet meer zichtbaar.

Nu ik in het midden beland ben is goed zichtbaar waarom ik ervoor gekozen heb om van buiten naar binnen te werken. In het midden heb ik een bredere lat gebruikt om zo een mooi uiterlijk te houden ipv straks een vreemde halve lat te hebben aan de zijkanten. Dit zijn bij ons zichtbare kanten. Die springen dan in het oog.

Na het aflakken is de cover geplaatst. Ik denk dat dit er zo heel goed uitziet. Geen vreemde radiator meer.

Let hier wel op dat het natuurlijk wel wat weerstand geeft op de uitstoot van de warmte. Het verwarmen van het huis zal iets duurder worden op deze manier. Ik heb wel radiator folie achter de radiator gebruikt om zo de warmte niet in de muur te laten trekken.