Courgette’s inmaken voor soep

Lekker veel courgettes dus lekker inmaken. En in de winter lekker genieten van eigen gekweekte groenten.

Ingrediënten;

  • courgettes
  • blokje peterselie bouillon of kruiden bouillon
  • Lege potjes
  • Soda

Bereidingswijze;

courgette soep (1)Wij hebben door onze oogst veel courgettes en deze gebruiken wij dan om in te maken. Goed wassen en de courgettes gewoon in kleine stukjes snijden. Probeer ze allemaal ongeveer even groot te snijden.

courgette soep (3)Nu ze in kleine stukjes gesneden zijn, kunnen ze eenvoudig in een pan op het vuur met een bodempje water gaar gekookt worden. Wij hebben de courgettes wel altijd gaar totdat ze glazig beginnen te worden. Voeg hier een blokje bouillon aan toe naar smaak. Gebruik je kruiden bouillon zonder zout, dan kun je naar keuze natuurlijk een klein snufje zou toevoegen. Dit is voor het inmaken wel aan te bevelen.

courgette soep (6)Nadat de courgettes glazig geworden zijn en aan de kook, alles pureren. Dit kan met een simpele staafmixer het best gewoon in de pan. Niet helemaal tot moes pureren maar laat er wat stukjes in zitten, dit komt de smaak echt ten goede.

courgette soep (4)De lege potjes hebben wij gewoon verzameld en niet weggegooid in de glasbak. Deze gaan nog wel een tijdje mee. Was de potjes en deksels in kokend water met soda goed af. Een eetlepel op 2 liter water is voldoende. Wij laten de potjes en deksels altijd even weken en spoelen dan de potjes en deksels weer goed uit totdat alle soda er zeker uit is. De potjes en deksels kunnen dan op kop gezet worden op een schone doek. De pan kan weer op het vuur gezet worden en aan de kook gebracht worden. Het is belangrijk dat de soep goed kookt voordat je deze in de potjes giet.

courgette soep (7)Nu de soep weer aan de kook gebracht is kan de soep in de potjes geschonken worden. Schenk de potjes vol tot aan ongeveer 1cm onder de rand vol. Het werken met twee personen is wel heel handig, de één schenkt de soep in de potjes, de ander doet de dekseltjes er op. Doordat de potjes op de kop gezet worden tijdens het afkoelen trekt het potje vacuum. Door het vacuum trekken blijft de courgette soep zeker twee jaar houdbaar. Wij laten de potjes altijd een nacht lang afkoelen op deze manier.

courgette soep (8)Je wilt natuurlijk wel weten wanneer je deze soep gemaakt hebt en wat er in een potje zit plak je er wat labels op. Ik maak gewoon met word een label wat ik uitprint met een datum er op. Gewoon op een A-4 papier uitgeprint en plak ik vast met een plakbandje aan het potje.

courgette soep (9)

De soep is klaar en de potjes kunnen op een donkere plaats weg gezet worden. Het donker wegzetten is belangrijk om de smaak te behouden. Een goede kelderkast of koele kast in de schuur is al goed.

Tip; Doordat het dekseltje hol het potje in zakt door het vacuum trekken kun je zien dat het vacuum gelukt is. Soms lukt dit niet. Wanneer je op het midden van het dekseltje drukt en je hoort plop of klik, is het niet goed vacuum getrokken. Je kunt de soep dan binnen 2 dagen opeten of opnieuw koken en het potje aan de bovenkant afdekken met vershoudfolie. De oorzaak van het niet vacuum trekken ligt aan het rubberen randje wat in het dekseltje zit. Dit is dan beschadigd en laat lucht door. Door de deksel over het vershoudfolie vast te draaien dicht dit weer goed af en zal het vacuum trekken wel goed lukken.