Pompoen inmaken

Pompoenen zijn vanaf November vaak overal te koop en als je een beetje zoekt nog spotgoedkoop ook. Wij hebben in het dorp zelfs een pompoen dag waar de lokale pompoen boer allerlei leuke dingen heeft georganiseerd. Dat is voor ons dan de tijd om pompoenen aan te schaffen. De pompoenen zijn best lang houdbaar en toch maken wij ze ook in om te gebruiken als basis voor soep. Lekker en gezond.

pompoenenPompoenen gekozen en gekocht.

Als eerste schil ik de pompoenen. Wat handig is als de pompoen te groot is om te behandelen is het handig om eerst een vlak af te snijden. Dan blijft de grote onderhandelbare pompoen wat beter liggen met doorsnijden. Ik snijd de pompoen doormidden en schil deze na het verwijderen van de pitten. Ik vind het makkelijk om de pompoen in blokjes van de maat van gewone dobbelstenen.

De pompoen gaat in de pan met een kwart water toegevoegd en laat ik ongeveer een half uurtje licht doorkoken. Dan kan de pompoen in potten geschonken worden.

Pompoen inmaken

Omdat ik de pompoenen inmaak voor soep pureer ik deze met een staafmixer tot een glade pure voordat ik deze in potjes schenk.

potjes schoonmaken voor inmakenVoordat ik de pompoen in de potjes schenk worden ze goed gereinigd met driehoek Soda. Ik laat ze even in koken water weken en spoel ze goed af met heet water. Nu zijn de potjes echt helemaal schoon om er voor te zorgen dat er geen bacterien meer in zitten. Let er wel op dat ook de deksels goed schoon gemaakt moeten worden.

Pompoen inmakenDe pottjes zijn schoongemaakt en gevuld. Doordat ik ze onderste boven laat afkoelen zuigt het dekseltje vacuum. Dit kun je ook controleren door de deksel in te drukken als ze afgekoeld zijn. Wanneer de deksel klikt, is het niet goed vacuum getrokken.

Het vacuum zorgt ervoor dat de pompoen lang houdbaar blijft. Wel twee jaar.

Voor lekkere soep hiervan, klik hier voor het recept. En eet smakelijk.