Sidetable

Het is altijd handig een tafel en stroom bij de bank te hebben staan. Ik heb dit nu gecombineerd. Achter onze bank wilde wij graag wat ruimte om iets zoals de mobiele telefoon enz neer te kunnen leggen. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om een side table te maken die achter de bank past. Ook is er een klein opberg vakje in gemaakt met een stopcontact er in waar dan de telefoon op aangesloten kan worden. Handig opgeruimd en lekker dichtbij. En geen geklooi met losliggende opladers enz.

Als eerste een start gemaakt door de hoogte van de rugleuning van de bank te meten. daar heb ik dan een kleine 5 cm vanaf gehaald. Dit is dan de hoogte van de poojes van de side table. Omdat het smalle tafel is die niet zo heel veel hoeft te dragen heb ik gekozen voor 4X4 cm balkjes. Deze dan op maat gezaagd. Als ombouw voor het onderstel heb ik twee houten planken gekozen van ongeveer 8X1 cm. Dit is ook weer stevig genoeg straks het smalle blad te kunnen dragen. Als breedte heb ik 15 cm aangehouden. Doordat de pootjes 4×4 cm zijn past er straks een stopcontact tussen aan de zijkanten.

De beide tafeldelen zeg maar worden aan de binnenzijde geschroefd en gelijmd met houtlijm. Doordat de schroeven aan de binnenzijde zitten hoeven we dit niet af te werken omdat je dit toch niet ziet.

Aan beide zijden netjes gelijmd en in elkaar gezet. Nu staat de tafel in principe al overeind. Er zit nog geen stevigheid in maar dat komt nog.

Op twee plaatsen ca 1 derde deel zeg maar komt er een dwarslat vast gezet. Hiermee worden de wanden van het opbergvakje ook gelijk gemaakt. Als eerst meet ik deze haaks af en prik ik kleine gaatjes waar ik dan kan voorboren. Nu weet ik zeker dat de boor op zijn plaats blijft tijdens het boren. Dan weet ik zeker dat het tussenschot straks haaks geplaatst kan worden.

De bodem van het opberg vakje. Deze bestaat uit twee afzaag stukken die ik in de lengte vast gelijmd heb. Met een tijdelijke vast gespijkerde lat (niet verlijmd) heb ik deze laten drogen. De tijdelijke lat gaat er straks natuurlijk weer van af. Daarna kan ik deze op maat zagen en als bodem gebruiken voor het opbergvakje. De keuze is dan om deze er in te lijmen en met nageltjes vast te zetten of er onder te lijmen. Het er in plaatsen vergt iets meer afteken en meet werk.

De stevigheid van het tafeltje komt van nog een keer twee laten over de lengte. Dit geeft ook een mooier totaal beeld. Om ervoor te zorgen dat de tafel niet wiebelt schroef ik er twee latten schuin onder. Hiermee zeker ik de poten. Op de plaats waar de twee schaarlatten komen heb ik een dwars lat geplaatst. Deze is geschroefd en gelijmd. De poten staan nu stevig en wiebelen niet meer.

De site table zelf is nu klaar om afgewerkt te worden. De twee inhammen zeg maar aan de zijkanten horen er in. daar vallen straks de staanders tegen van de bank. Dan staat de tafel strak tegen de bank aan geschoven zonder dat er een kier ontstaat. Het dekseltje van het opbergvakje moet er nog wel op. Die blijft los en uitneembaar. Hier kom ik hieronder nog op terug.

Goed te zien dat het stopcontact er nu exact tussen past. Ik heb deze nu even met een wigje van karton ertussen geklemd. Tijd om te gaan lakken.

Onze bank is donker leer zeg maar. Om de tafel niet te veel uit te laten springen heb k gekozen voor een donkere beits. Door meerdere lagen aan te brengen is de kleur naar mijn zin goed.

De binnenkant van het opberg vakje wit. Doordat het achter de bank staat is het anders wel erg donker. Zeker als je wat wilt pakken is een witte achtergrond handig. Verder met het dekseltje er op is dit niet te zien. Wel goed afplakken dan is het helemaal niet meer zichtbaar.

En natuurlijk een stopcontact er in. Ik heb deze in het midden geplaatst. Of het handig is weet ik nog niet. Dit moet nog blijken zeg maar. Wanneer de oplader in het stopcontact zit kan je er makkelijk bij.

Nadat ik de stopcontacten aan de zijkanten heb gemonteerd en alles aangesloten is de tafel op zijn plaats gezet. De tafel komt nu los tussen de bank en de muur geklemd. Doordat deze klem staat kan deze niet omvallen of verschuiven. Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om deze met een schroefje en plugje vast te zetten aan de muur.

Het idee. De kabel van de telefoon lader door het gat heen om zo de telefoon te laden. Geen geknoei met de kabel meer. En altijd in de buurt. Zoals je ziet is het luikje er los ingezet. Ik heb gekozen voor een gaatje om het luikje open te maken. Een klein handvatje had ook gekund maar zo met de lader van de telefoon is dit wel erg handig. Ik heb er geen scharnieren op aangebracht maar dit zou natuurlijk ook kunnen. Het luikje pak ik er gewoon uit en leg ik weer terug.

En dan de bank op de plaats. Ook is nu goed te zien waarom de inkeping gemaakt is aan de uiteindes. De leuning van de bank steekt iets verder naar achter. Nu sluit de side table goed aan tegen alle vlakken van de bank.