Sjaalpin keltisch

Een sjaalpin houd een grote sjaal bij elkaar als je deze om je schouders draagt. Pinnen komen in allerlei vormen en maten voor. Ook in verschillende materialen. Ik vind hout altijd erg mooi en het voordeel is dat dit een stuk lichter is dan bijvoorbeeld metaal. Dit geeft wat meer comfort bij het dragen.

Als eerste een ontwerp. De knoop heb ik uit een boek keltic simbols genomen en daar weer een pen aan getekend en iets aangepast zodat het een mooie pen zou worden. Omdat dit nog wat grof is getekend/geschetst teken ik deze eerst nog een keer met een dunne lijn over. Het verlichte bord is hier in een uitkomst.

Een mooi stukje essenhout van ca. 4mm. dik geeft straks een mooie stevige pen. Ik heb met een carbon papiertje de lijnen op het hout overgenomen en het eerste deel uitgezaagd met een figuurzaagje.

De pen zelf is nu grof uitgezaagd. Dit moet natuurlijk nog wel netjes afgewerkt worden straks. Hierover hieronder meer.

Omdat het een knoopwerk is heb ik eerst de gaatjes voorgeboord. Elk gaatje moet nu met de figuurzaag verder uitgezaagd worden. Dus bij elk gat moet het zaagje doorgestoken worden om de juiste vorm uit te zagen. Het is net te klein om de vorm uit te vijlen.

Alles netjes uitgezaagd. Omdat alles nog erg grof is moet dit nog worden afgewerkt. Maar het idee is denk ik al duidelijk inmiddels.

Het uitsteken van de knoop. Omdat het Keltisch knoopwerk is wil ik ook dat het netjes en strak uitgevoerd word. Dus het kruisen van de lijnen moet ook netjes kloppen en uitgegutst worden.

Nadat alle lijnen uitgezet zijn kan dit afgewerkt en afgerond worden. Met mesjes en vijltjes wordt dit zo glad als mogelijk gemaakt. Let er wel op dat dit allemaal met de hand gemaakt is.

Alles fijn geschuurd en in de bijenwas gezet om het geheel af te werken. Goed om te zien dat alles toch mooi strak is geworden. Let er wel op dat je niet te strak gaat werken. Het is toch handwerk en er word al zoveel machinaal gemaakt.