Sleutelkastje van afvalhout

Omdat wij het handig vinden om een sleutelkastje te hebben heb ik er één zelf gemaakt. De kastjes die te koop zijn vind ik niet mooi of zijn gewoonweg te klein. Nu hadden wij in de bijkeuken een geizer hangen voor het warme water. Die hebben we tijdens de verbouwing verwijderd en daar bleven lelijke afdop pluggen over op de muur. Ik had geen zin om de muur opnieuw te doen. Daarom besloten om er een sleutelkastje voor te hangen. Dan hebben we het handige sleutel kastje en afwerking tegelijk. Hieronder leest u het volledige verslag.

Het frame word van kleine balkjes gemaakt. Misschien wel wat grof, maar zoals ik al aangaf, het kastje wordt gemaakt van afvalhout. Natuurlijk kan ik dit op een smallere dikte uitzagen, maar dit werkt voor mij prima.

Het frame verlijmd en geschroefd. Dit word dan ook gelijk de volledige maat van het kastje.

Omdat het frame nu klaar is kan er begonnen worden met de achterwand van het kastje. Hiervoor gebruik ik afzaag stukjes hout van de tv kast die ik gemaakt heb. Dit is 18mm dik. Dit is misschien wel wat dik maar daar kan ik straks wal makkelijk de haakjes in draaien waar de sleutels aan komen te hangen.

De achterwand op maat gezaagd en vast geschroefd op het frame. Doordat ik wat dikker hout gebruik kan ik gemakkelijk werken met schroeven. Lekker stevig.

Als eerste alles netjes afwerken. Ik heb nu alles geschuurd en mooi glad afgewerkt. Tijd om de deurtjes te maken.

De deurlijsten heb ik op een stukje triplex gelijmd en met kleine nageltjes aan de andere zijde vast genageld. Ik heb in het midden al met een potlood een lijn gezet waar ik de deurtjes los van elkaar zaag. Dan heb ik twee gelijke deurtjes.

De deurtjes zijn los gezaagd. En de scharnieren zijn afgetekend. En al in het kastje gemonteerd. Met een klein beiteltje heb ik de scharnierruimte uit gegutst. Zo vallen de deurtjes mooi op vlak op het kastje zelf. Nu moeten de scharnier ruimtes ook uit de deurtjes gegutst worden.

Het uit gutsen van de scharnier ruimtes gaat het gemakkelijkst door eerst met een scherp (Stanley) mesje uit te snijden. En daarna met de guts daarna toe het hout uit te steken. Werk voorzichtig. Scherp gereedschap kan u makkelijk verwonden wanneer u uitschiet.

Goed te zien dat er inmiddels ook twee gaten in de achterwand geboord zijn. Deze gaten vangen de afdop pluggen van de oude gijzer op. De pluggen komen precies door de gaten heen. Ik heb dan straks geen last van de doppen wanneer ik het kastje monteer op de muur.

Wanneer eenmaal alles netjes geschuurd is kan het kastje gelakt of geschilderd worden. Ik heb ervoor gekozen om dit kastje gewoon wit te schilderen. Het hangt straks in de bijkeuken op een witte muur. Als handvatjes heb ik kleine lade greepjes gebruikt, die had ik nog liggen van een ander projectje. Al met al een leuk projectje om op een vrije dag te maken. En zo ook wat van het afvalhout te kunnen maken.

Het kastje op de muur nadat deze netjes is afgewerkt. Gewoon strak en geen gedoe.

Goed te zien hoe de afsluitdop naast de sleutels te zien in. Als ik wil kunnen er nog wat haakjes bij ingedraaid worden. Voor nu is het genoeg. Denk dat het zo voldoende is afgewerkt en mooier dan dat ik de leiding uit zou hakken en de muur bijwerk. De deurtjes sluiten mooi met een magneetje. Het vastzetten van het kastje heb met lijmkit gedaan. Ik durfde niet echt gaatjes te boren omdat de leidingen echt niet recht lopen in dit huis is gebleken.