Tekenplank

De laatste maanden ben ik aan het tekenen gegaan. Ik ontwerp soms zelf wel eens een meubeltje of iets dergelijks. Dat tekende ik dan helemaal uit. Doordat ik dat steeds meer deed en merkte dat ik rustig werd van tekenen. Ben ik ook begonnen met tekenen. Gewoon natekenen vanaf eigen foto’s. Maar omdat ik mijn tekening graag vast heb op mijn ondergrond en ook verplaatsbaar wilde hebben, heb ik een losse plank gemaakt waar ik de tekening op kan vast maken. En tegelijkertijd ook kan opbergen. In mijn geval tussen mijn bureau en een kastje.

Ik heb bij de bouwmarkt een plaatje mdf gekocht en af laten zagen op een voor mij handige maat. Er passen nu twee A4 tekenvellen op de plank. Dat is dan de foto die ik heb uitgeprint en de daadwerkelijke tekening zelf.

Omdat ik de plank niet vlak op de tafel wil hebben. schuin ik de onderzijde af met een schaafje. Daarmee breng ik de rand die de plank heeft naar beneden. De tekenplank licht dan lager op het bureau.

Omdat ik de plank iets schuinte wil geven heb ik een latje in de hoek afgeschuind om onder het mdf in de juiste stand te lijmen. De lat staat dan haaks op mijn bureau.

Met wat houtlijm en een paar kleine spijkertjes zet ik de lat vast.

Ik controleer daarna of ik alles goed en recht vast gezet heb. De tekenplank moet namelijk wel mooi vlak blijven en niet krom trekken enz.

En nog een smal latje wat ik nog over heb van de verbouwing van het huis. Dit driehoek latje is om de potloden op de plank neer te leggen waar ik mee aan het tekenen ben op dat moment. Doordat ik ronde potloden gebruik rollen ze vaak van de tafel af. Probleem daarmee is dat de kern van het potlood dan breekt en ik de potloden erg vaak moet slijpen om de punt niet af te breken. Omdat de latjes zo dun zijn heb ik eerst gaatjes voorgeboord.

Ook dit latje word dan met een beetje lijm en drie spijkers vast gezet. Met een liniaal zorg ik dat het latje mooi recht vast zit.

De spijkertjes hebben een heel klein kopje maar ik kan dit niet verder in het houten latje slaan omdat dit dan beschadigd. Daarom zal ik dit met een vijl op maat vijlen zodat het gelijk komt te liggen met het houten latje.

Voor deze keer werk ik het niet verder weg. Ook het metaal stof wat ik in het hout gewreven heb met het vijlen haal ik niet weg. Straks met de lak geeft dit wel een mooi old school effect.

Nu alles klaar is kan de plank gelakt worden. Doordat ik het wel mooi vind zo heb ik besloten om de plank met blanke lak te lakken. Mdf zal daarmee wel wat ruwer aan gaan voelen. Dat is normaal. De plank lak ik daarom ook een paar keer met blanke lak om zo een mooi glad en vlak resultaat te krijgen.

De tekenplank is in gebruik. Zoals je ziet heb ik de tekening nu in het midden geplakt met wat schilders tape. Het gebouw wat ik teken is een kerkgedeelte dat bij ons in het dorp staat. Doordat ik met verschillende materialen werk kan ik dit mooi op het latje leggen. Altijd in de buurt.