Uss Voyager

Let op! Dit model is op dit moment werk in progress. En dus geen volledig afgewerkt model.

Een nieuw model. Weer eens wat anders. Uss Voyager. Het bekende schip uit de serie Star trek; Voyager. Een model dat ik dan ook echt voor mij zelf bouw om zelf neer te zetten. Ik heb dit model aangeschaft via Marktplaats en bleek meer dan alleen een schaal model te zijn. De vorige eigenaar had de doos niet eens open gemaakt. Maar hij had er wel upgrade setjes bij aangeschaft. Dus dit gaat allemaal gebruikt worden. En als klapper op de vuurpijl. Het model gaat verlicht worden. Ben zelf dan ook echt heel erg benieuwd naar de bouw van dit schip. Wat ik nu al gezien heb, heel veel gaatjes boren.

De doos om mee te beginnen. Fraai weergegeven. Dit model van Revell geeft een moeilijkheidsgraad weer van 4. Volgens mij heeft dit meer te maken met hoeveel stukjes dit model heeft dan met andere zaken die moeilijk kunnen zijn.
En de upgrade sets. Een PE setje. Dit is messing ge-etste onderdelen die beter zijn qua detail. Erg mooi moet ik aangeven. En niet te vergeten. Een led verlichting setje. Ben hier heel benieuwd naar. Ik heb wel modellen verlicht in het verleden, maar nooit met dit materiaal.

De bovenstaande 3 foto’s zijn de onderdelen uit de revel doos. Netjes in de zakjes nog helemaal dicht.

Het eerste deel. Het ziet er best strak uit allemaal. Jammer is alleen dat de patrijspoorten ofwel raampjes niet open zijn. Het model word immers verlicht. Dus begin ik daar als eerste mee. Het uitboren van alle patrijspoorten.

Een vergroot detail gedeelte van de romp. De raampjes uitgesneden. Eerst voorgeboord met een klein handboordje en daarna met een mesje netjes verder uitgesneden. De meest linkse 3 zijn klaar. De middelste moeten nog verder geschuurd worden en de rechter mogen nog verder uitgesneden worden. Ik hoop zo het proces een beetje te kunnen laten zien.

Het oefenstukje van hierboven is gedaan en nu worden de patrijspoortjes in serie bewerkt. Gaat sneller maar het is en blijft een geduldig werkje.

Aan de binnenzijde van de romp zitten toch wel wat uitdruk punten. De ronde stempels als het ware haal ik er toch even af omdat het model verlicht gaat worden. Ik weet anders niet of ik vreemde schaduwen zal krijgen als ik dit laat zitten.

Nog 1 te gaan.

Bijna klaar met alle patrijs poortjes. Het is handig om zo af en toe iets anders te doen tijdens dit werkje. Het risico is anders dat je dit wilt afraffelen. En dat komt het resultaat straks niet ten goede. Geduld is een schone zaak. Ik ben nu inmiddels 3 weken bezig in de avonden om alles netjes uitgesneden te krijgen. Maar we komen er wel.

Het messing PE werk. Maar goed dat ik de beschrijving even gelezen heb. Dit onderdeel is te lang. Dat moet ingekort worden. Maar voordat ik dat ga doen. Eerst de oude plastic onderdelen er vanaf halen.

Geeft even rommel. Na het wegvijlen van de onderdelen alles glad afgewerkt en de PE onderdelen kunnen er op gelijmd worden.

Zoals beschreven. Het onderdeel zou te lang zijn. Echter zie ik dat de ronde vorm eigenlijk net juist is genomen. Dit sluit niet goed aan. Beter is dus om dat netjes bij te werken en dan zal de lengte wel goed zijn.

De Stukjes PE op zijn plaats gelijmd met seconden lijm. Ik gebruik lijm die wat dikker is. Dan zitten de onderdelen niet gelijk vast als het tegen het plastic gehouden word. Dan kan er nog wel wat geschoven worden.

Nog meer PE. De PE zal gebogen moeten worden om hier mooi in te passen. Daarom heb ik de delen nog niet van elkaar los gehaald en natuurlijk goed op de plaats uitmeten.

Alles netjes om een rond houtje gebogen wat de zelfde maat heeft. En afgetekend waar de plaatjes messing gelijmd moeten worden. Verschillende beelden bekeken hoe dat dit er op moet komen te zetten. Maar de meeste geven aan dat deze schuin naar buiten komen te lopen. Dus aan de zijkant gelijk lopend. Wel verwarrend allemaal.

Nu tijdens het werken zie ik wel steeds meer vervormingen in het kunststof. De lijnen of kringels die op de romp zitten moeten dan straks nog wel weg geschuurd worden. later hierover meer.

Omdat de Voyager verlicht gaat worden heb ik besloten om ook de PE onderdelen voor de patrijspoorten verder te gebruiken. En met wat putty dicht gesmeerd zodat er straks geen licht kieren tussen komen te zitten.

Verder weer met wat kunststof. De electra en buizen moeten eigenlijk eerst geschilderd worden voordat dit er in gelijmd word. Alleen omdat ik de Voyager ga verlichten heb ik besloten dit dan later te doen. Is makkelijker werken omdat ik het dan mooi licht dicht kan maken.

Natuurlijk zitten er ook patrijspoorten in de buik van het schip. Dus ook mogen deze uitgesneden worden. En daarin zit ook weer wat PE in gelijmd. Ben het gaatjes boren en op maat snijden inmiddels wel een beetje zat.

Nu de gaatjes allemaal ok zijn kunnen ook deze delen tegen elkaar gelijmd worden. Heel goed te zien dat ik hier echt heel erg moet afwijken van de bouwbeschrijving van Revell. Dit heeft te maken met de inbouw van de verlichting straks.

Nadat de lijm goed droog is kan de binnenkant geschilderd worden. Ik gebruik eerst zwart. Dit blokkeert het licht. Dan komt dit niet door het kunststof naar buiten. Nadat het zwart goed droog is, komt er een laag zilverkleur overheen. Deze kleur reflecteert het licht goed.

De naden zijn niet heel erg mooi gegoten van dit model. Dus flink schuren en plamuren is toch wel een must. Ook alle panelen moeten daardoor als een geheel doorlopen. Deze moeten daardoor ook aangepast worden. Met een beetje geduld lukt dit wel.

Nu alles netjes vlak en egaal geschuurd is kan de PE er op gelijmd worden. Om dit goed recht uitgelijnd te krijgen gebruik ik een stukje Tamya tape. Daarop kan ik hulp streepjes tekenen om zo de PE delen goed en recht op het model te lijmen.

De delen tot zover. Ik heb de basis van de romp nu zover dat deze voorzien kan worden van de verlichting. Dit is voor de volgende update.

Let op! Volgende keer meer.

%d bloggers liken dit: