van voorkant fiets tot gave lamp

Klinkt vreemd, maar eigenlijk kun je van alles een lamp maken. Zo heb ik een lamp gemaakt van een oude fiets. Omdat deze fiets compleet verwoest was maar wel emotionele waarde heeft voor de eigenaar is er dus een lamp van gemaakt. Deze kun je ophangen aan de muur of neerzetten. Ik laat natuurlijk hieronder zien hoe ik dit gedaan heb.

Een aantal jaar geleden heb ik de fiets in stukjes geslepen en dit gedeelte opgeslagen om er iets mee te doen als aandenken voor de eigenaar. Ik heb het besluit genomen om daar een lampje van te maken. Dan is het een bruikbaar momentum. Lijkt mij veel leuker dan iets statisch of onbruikbaars.

Als eerste snijd ik de binnen poten van de voorvork op maat. Wanneer deze een gelijke lengte hebben kan ik straks de vork goed recht opzetten wanneer het afgewerkt word. Dit zal later wel duidelijker worden in dit verslag.

De volgende binnenpoot. Deze word op dezelfde maat afgetekend als de eerste. Zorg er wel voor dat binnenpoten vast zitten en schuiven in de kroon.

Nu de binnenpoten op maat gesneden zijn kan het frame gedeelte van de onderste en liggende buis afgezaagd worden. Zorg hiervoor wel dat dit echt recht is. Anders kan dit niet mooi en strak bevestigd worden.

De binnenzijde van de buis. Deze kan zaag stof enz binnen krijgen. Dit gaat rammelen. Daarom moet dit wel goed leeg gehaald worden. Zoals je ziet heb ik ook het metaal mooi glad gevijld. Dit helpt mij straks met het mooi en netjes bevestigen.

Het frame gedeelte word aan een stukje steigerhout bevestigd. Dit hout heeft de zelfde maat als de afgezaagde binnenpoten van de voorvork. Ik zaag een flinke inkeping uit het hout. Daar kan straks een draad doorheen getrokken worden voor de stroom naar het lampje. Ook heb ik twee gaatjes geboord om straks het frame mee te bevestigen. Dit word straks met schroeven hierdoorheen vast gezet.

Zoals gezegd, de draad voor het licht moet dus door de sokkel heen vast gezet worden. Deze foto even ter verduidelijking van de vorige foto.

er komt dan uiteraard ook een deksel op. Dit is een dun afwerk latje wat ik nog over heb. Deze heb ik op maat gezaagd en komt straks over alles heen verlijmd zodat alles mooi glad dicht zit.

Nu alles netjes dicht gemaakt is heb ik het hout zwart geschilderd met schoolbordverf. Na het drogen is dit terug af geschuurd zodat de houtnerf er weer in terug komt. Dit geeft straks een leuk effect wanneer dit gelakt word.

Het frame gedeelte is op het hout geschroefd. Op de binnenpoten heb ik een paar stoeldoppen verlijmd zodat deze mooi blijft staan. Ook de fitting heb ik op de stuurpen aangebracht.

Even een test of de lamp kan staan. En dat gaat goed. Ook het lampje een ledlamp past goed. Dit is een zo’n speciaal led lampje zoals je ook wel van die edison lampen hebt. Dit geeft wel een leuke uitstraling.

En de bedrading is aangebracht. Al met al vind ik het een leuk lampje geworden. Er zit een dimmer tussen zodat het lampje zwak of hard kan branden. Dit geeft wel een leuk effect.

Noot achteraf. Het lampje is gegeven aan de vriend van onze dochter. Helaas heeft hij dit lampje wat speciaal voor hem gemaakt is weggegooid nadat de relatie is verbroken.