Voeding

Met een voeding bedoel ik niet iets wat je kunt eten. Maar een adapter die instelbaar is qua stroomsterkte. Ik heb deze gekregen van een oud ijzerboer die er heel veel van op de wagen had liggen. Hij haalt bij ons altijd het oude ijzer op van het werk. Ik werk ook graag aan mijn zundapje en wat andere zaken. Dan is zo’n voeding wel handig om te hebben. Helaas was deze erg vuil en er zat geen stroomdraad meer aan en dus ook geen stekker. Ik heb alles weer netjes schoongemaakt en er natuurlijk weer een stroomdraad aan gemaakt. Ik laat u hieronder zien hoe ik dit gedaan heb.

Het snoer is afgeknipt helaas. Dat zal dan hersteld moeten worden. Ik begin met het losmaken van het de kap en natuurlijk het snoer.

De oude strookkabel ziet er aan gesoldeerd. Om alles weer werkend te maken kan er natuurlijk met een kroonsteentje gewerkt worden. Maar ik houd het graag origineel. Dus zal ik de nieuwe kabel er weer aan solderen.

Ik heb de nieuwe stroomdraad alvast voorbereid en voor-gesoldeerd. Dit is straks makkelijker werken.

Ook de invoer van de kabel heb ik verbeterd. Die zat met een kunststof klem vast maar nu heb ik een metalen doorvoer met een rubberen knelring er in. Daarmee zit de kabel weer veilig vast en kan de kabel niet stuk getrokken worden van het apparaat.

Het oude stukje kabel er af en de nieuwe kabel vast gesoldeerd. En nu kunnen we voeding gaan testen. Ook heb ik de binnenzijde gereinigd.

De potmeters enz gereinigd en met het juiste smeermiddel gesmeerd. Let op! Er zijn verschillende methoden hiervoor. Informeer bij een specialist.

Een test. Ik heb een voltmeter gepakt om te zien of de waardes juist bij de ingestelde waarde die de voeding heeft. Op verschillende voltages getest. En overal klopt het. Dat betekend dat ik de voeding weer kan dichtmaken.

Ook de kabel goed afgesloten. Nu trekt de kabel niet aan de gesoldeerde punten. Zorg er wel voor dat alles netjes strak gedraaid zit.

Leuk detail aan de onderzijde. Een stikker voor de laatste keer dat alles gecontroleerd is. De datum geeft aan dat dit in 1976 is geweest.