Speedboor zonder splinter gebruiken

Wie zich bezig houdt met het bewerken van hout kent het wel. Bij het gebruik van een speedboor in gewoon bouwmarkt hout is het praktisch onmogelijk om zonder splinters een gat te boren. Toch is het wel mogelijk met wat kleine trucjes. Ik laat je zien hoe je kunt voorkomen dat je hout splintert wanneer de je de boor erdoorheen boort. Natuurlijk kun je een blokje afval hout onder het werkstuk leggen, maar ook dat geeft niet altijd een succes. Om die reden wil ik toch laten zien hoe dit wel kan.

splintervrij speedboor gebruiken (2)Goed te zien dat het plankje aan de linkerkant rafels lat zien. Dit terwijl mijn werkstuk waar ik nu mee bezig ben. Deze rafels en splinters niet laat zien. Toch zijn die bij allebei de plankjes de onderzijde die ik laat zien hier.

splintervrij speedboor gebruiken (3)

Het boren met een speedboor in de machine of met de hand, daar zit met dit hout eigenlijk geen echt verschil in. Het verschil is dat het gat niet door en door geboord dient te worden. Zie heb midden en de gaten erbuiten. Deze gaten zijn voor de helft geboord. Je kunt zelf zonder problemen tot twee derde boren. Dan gewoon niet meer verder boren.

splintervrij speedboor gebruiken (1)

Weer even terug naar mijn werkstuk. De gaten zijn dus voor twee derde geboord. Omdat een speedboor een center heeft welke door het plankje heen is, heb je een perfect gat waar een figuurzaagje doorheen gestoken kan worden. Het is verder een kwestie van het boorgat volgen met het zaagje om een mooi gat te krijgen.

splintervrij speedboor gebruiken (4)

Alles netjes geboord en natuurlijk gezaagd. Alles is nu ook splintervrij en kan verder afgewerkt worden. Het duur natuurlijk wel allemaal langer dan alles ineens doorboren maar zo heb je wel een veel mooier resultaat. Heb je mooi notenhout of een andere harde houtsoort, is dit principe niet echt nodig al pas ik dat daar ook altijd toe. Op deze manier weet ik zeker dat het gat rond is en splintervrij.