Penboor

De meeste mensen met de hobby fijnhoutwerk  kent het wel. Het uitzagen met een figuurzaag van een inwendig onderdeel. Daar moet je eerst een gaatje in boren. Nu kan dit natuurlijk met een boormachine en zelfs zijn er allerlei gereedschappen voor aan te schaffen. Vaak kleine handboordjes waar een boortje in past. Maar dat resulteert dan vaak weer in het wisselen van boortjes enz.

Mijn oplossing hierin is simpel, gewoon één maken waarin een boor gefixeerd is en die goed in de hand ligt. Kleine handboordvijsjes zijn vaak scherp in de handpalm wat niet fijn is.

WP_20150304_005

Hoe simpel kan het zijn eigenlijk. Een stukje rondhoud waarin een gaatje is geboord met het boordje wat er in gelijmd word. Dit boortje wat ik gebruik is een 3,5mm boortje. Dit word dan vast gelijmd met twee componenten lijm. Dan blijft dit ook echt goed zitten. Ik heb het rondhout daarna wel taps toe gevijld. Aan de achterzijde een stukje rond hardhout op dezelfde wijze er in gelijmd. Omdat ik rondhout gebruik is het meer slijtvast. Omdat ik een ronde kraal vond van hout heb ik deze voor de helft in geboord met een speedboor op de maat van twee ringen. Doordat de ringen in het ronde hout komen te liggen met daardoor een schroef kan het rondhout vrij draaien. Ik heb ook het schroefje vast gelijmd met twee componenten lijm om ook zeker te weten dat deze niet los zal draaien tijdens het gebruik.

6tag_040315-231655

Omdat ik een open kraal niet mooi vind heb ik een stukje hout terug gelijmd. Dit rondhout is eerst voorzien van een lijst fineer waarna deze op maat is geschuurd zodat deze strak in het hout paste. Met houtlijm deze op zijn plaats getikt. Wel heb ik de dop langer gelaten dan nodig was omdat ik deze met de ronding van de kraal wilde afvijlen.

Nadat de lijm goed droog was heb ik alles gelakt en gepolijst. Bij al mijn eigen gemaakte gereedschap is een zwarte band aangebracht. Zo ook bij deze handboor. Dat is voor mij herkenbaar en ik vind het gewoon mooier afgewerkt. Nadat de zwarte verf goed droog is nog een laagje lak er over ter bescherming.

Deze handboor past exact in mijn handpalm waardoor ik met mijn vingers het boordje kan draaien om in dun triplex of fineer een gaatje kan boren voor verdere bewerking met de figuurzaag.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.