Bahco Restauratie

Een oude Bahco die ik een flinke tijd geleden op een vlooienmarkt gekocht heb voor 1 euro is toe aan een restauratie.

Als eerste word deze uit elkaar gehaald om goed schoon gemaakt te kunnen worden. De bek werkt nog wel maar gaat echt heel zwaar. Je moet al je kracht gebruiken om het wieltje te draaien. Ik wil deze graag zelf kunnen gebruiken en dan moet het wel goed zijn.

Bahco restauratieDe bahco waar ik het over heb. Eigenlijk een Dowidat moersleutel. Maar in de volksmond word deze moersleutel eigenlijk altijd Bahco genoemd ondanks dat Bahco een merknaam is. Bahco maakt ontzettend goede gereedschappen en is de eerste die een verstelbare moersleutel heeft gemaakt.

Bahco restauratieBelangrijk om goed te kijken hoe dit in elkaar zit. De schroef aan de zijkant is gelijk de as waar het verstel wieltje omheen draait. Met een goede steek schroevendraaier kan deze er uit gedraaid worden. Let er wel op dat de bout niet stuk gaat doordat de schroevendraaier net niet past. Dit is niet meer te vervangen.

Bahco restauratieAlle onderdelen los. Links onderin ligt een klein veertje. Dit veertje zorgt ervoor dat het verstel wieltje goed op de plaats blijft zodat deze niet vast komt te zitten. Een wormtandwiel moet exact in de vertanding zitten om soepel te kunnen draaien. Een kleine tip om zo’n sleutel los te maken is deze in te spuiten met wat vluchtige olie en dan met een gasbrander flink heet te stoken. (Let wel op de giftige dampen die er dan van af komen, dus buiten werken).

Bahco restauratieAlles netjes schoon gemaakt met een staalborstel en opgepoetst met een metaal polijst middel. Ook de bek is netjes flak geslepen zodat alle bramen er af zijn. De moersleutel kan weer in elkaar gezet worden.

Bahco restauratieAlles weer in elkaar. Let hier wel op dat het veertje er weer tussen gezet word. En natuurlijk ook aan de goede kant. Ik heb wel wat naaimachine olie gebruikt tussen de draaiende onderdelen. Een dunne film is hiervoor genoeg. Ik gebruik deze moersleutel niet veel en alleen maar als het niet anders kan. Maar het is wel fijn om er één te hebben.

Ik denk dat het weer een geslaagde restauratie is van een moersleutel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *