Kapzaag ophangen

Iedere houtbewerker kent het wel, je gereedschap goed opbergen en onderhouden is een must. Toch loop je wel eens tegen kleine puntjes aan. Hoe hang je nu een kapzaagje op? Ik had mooie kapzaagjes gerestaureerd en wil deze niet nog een keer moeten restaureren. En daarbij gebruik ik deze vaak en zal deze dan ook in de buurt willen hebben van mijn werkplek.

Kapzaag ophangen (1)

Als basis heb ik een balkje hout op maat gezaagd, dit balkje was ongeschaafd vuren dat ik nog over heb van een klus in huis. Deze lagen eigenlijk in de mand voor de vuurschaal. En kunnen nadat ze netjes geschuurd zijn voorzien worden van een inkeping waar de zaag in past. Omdat ik alleen maar hand gereedschap bezit gebruik het kapzaagje zelf om de sleuf uit te zagen waar deze in opgeborgen word. Geduld is hier wel van toepassin.

Ik heb dit kapzaagje zelf gerestaureerd, ben je benieuwd hoe, ik heb hier een pagina er over staan.

Kapzaag ophangen (3)Nu er een sleuf ingezaagd is waar de zaag mooi inpast kunnen de zijkanten netjes afgewerkt worden. Omdat de sleuf zelf nogal dun is, gebruik ik hiervoor wat stripjes fineer hout van mijn modelbouw voorraad. Je kunt hiervoor natuurlijk gewoon een stukje hout op maat schaven wat er inpast. Ik vond dit ook wel aardig om te zien ivm het kleur verschil. Nadat deze vast gelijmd zijn kunnen ze netjes op maat gesneden worden en glad geschuurd.

Kapzaag ophangen (6)

Omdat het op de muur of in mijn geval een kastdeur opgehangen moet worden heb ik aan de zijkanten die opgevuld zijn met fineer twee gaatjes geboord en voorzien van een verzonken schroef die met het hout gelijk valt. Een verzinkboor is hier handig voor, maar met een boor gelijk aan de schroefkop zou dit ook gaan, maar dan moet je wel heel voorzichtig te werk gaan ivm splinters.

Kapzaag ophangen (7)Goed in de gaten houden dat de gaten echt door het massieve gedeelte heen gaat anders past de zaag niet meer in de houder. Nu alles mooi glad geschuurd is kan het geheel gelakt worden. Er zijn ook mensen die kiezen om dit in de olie of was te zetten. Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Kapzaag ophangen (5)Omdat ik twee verschillende zaagjes heb moest ik er twee maken. Ik gebruik deze zaagjes regelmatig om houtverbindingen zoals zwaluwstaarten mee te maken. Of gewoon om goed af te korten.

zaagjes opgehangenNu de houders klaar zijn heb ik ze netjes opgehangen in de kastdeur in mijn hobby ruimte. Mijn hobby ruimte in huis zelf waardoor ze nu mooi blijven. Omdat ze in de kast zijn opgeborgen blijft ook alles mooi stofvrij waardoor het onderhoud een stuk makkelijk is geworden.