Glad metalen gereedschap

We kennen het allemaal wel. Gereedschap dat geen grip heeft. Het glijd door je vingers of het geen houvast. Zeker vervelend als dit over fijn en klein gereedschap gaat. Ik heb hier een aantal jaren geleden een mooie oplossing voor gevonden. Garen, dit kan op het handvat gelijmd worden met wat geduld. Ik laat je hieronder zien wat mijn manier hiervan is.

Veel mensen kennen het gereedschap wel waar ik nu mee werk. Deze klei gereedschappen zijn voor veel meer doeleinden te gebruiken dan alleen voor sculpturen te maken. Toch wanneer je ze voor alleen klei gebruikt, is het wel goed schoon te maken wanneer je ze glad houdt. Dit is ook gelijk de reden dat ze glad zijn. Maar zoals je ziet, ik heb het wat aangepast zodat het bij mij ook als modelbouw gereedschap gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld papieren modelbouw.

Als eerste gebruik ik ijzer garen. Vaak in elke stoffenwinkel aan te schaffen. Ik heb gekozen voor zwart. Er zijn meer kleuren. De start is gewoon een lusje en een knoopje zodat het begin strak is. Met een beetje lijm (twee componenten lijm) kan dit al rollend over het metalen handvat gerold worden. Het eerste knoopje houd dit immers mooi vast.

Nu is het wel fijn om gelijk af te werken. Dus wanneer het garen einde onder het oprollende garen ligt, kan dit na een aantal wikkels af geknipt worden en is het mooi afgewerkt. Nu kan het verder tot aan het einde opgerold of gewikkeld worden. Ik houd de draad wel zo strak als het maar kan tegen elkaar. Elke wikkeling word als het ware gecontroleerd. Alleen dan krijg je het mooi egaal naast elkaar zonder dat het straks te los gaat zitten. Let wel op wat lijm hier en daar, daarmee blijft de gare ook mooi op zijn plaats.

Het einde is in zicht. Hier kun je ook gelijk zien dat alle wikkels netjes tegen elkaar aan zitten. Ook moet je deze kant netjes afwerken. Ik heb ervoor gekozen om dit in het geheel vast te lijmen. Je kunt hier goed zien dat het handvat taps toe loopt. Dit geeft dat het garen gaat glijden.

Nu het hele handvat klaar is, kan het einde afgeknipt worden en afgewerkt. Om alles een beetje slijtvast te houden verdun ik wat lak met 50% verdunner. En lak het garen. Ik ben dan ook niet echt zuinig met de lak omdat de lak door de verdunning mooi in het garen intrekt. Het kan zijn dat er vezels recht overeind gaan staan. Een fijn schuurpapiertje er over en het is weg. Het lakken herhaal ik een paar keer tot alles mooi vast zit.

Doordat het garen ribbels heeft en er op gewikkeld zit heb ik goede grip en is het gereedschap beter te sturen. Ik hoop dat ik je heb weten inspireren om zelf ook aan de slag te gaan als het gereedschap te glad is.

 

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.