Viking kam

Een leuk klein houten werkje waar je ook nog eens veel plezier van kunt hebben. Dit houten kammetje zou zo maar een replica kunnen zijn uit de oude vervlogen tijd van de Vikingen. Ik heb de afbeelding zelf bedacht. Toch zijn er genoeg gelijkende voorbeelden gevonden met allerlei verschillende afbeeldingen. Deze is van hout maar er zijn er ook van hoorn en been gevonden. Doordat ik graag met hout werk heb ik deze van hout gemaakt. Een klein verslag over hoe je zelf ook aan de slag kunt om zo’n kammetje te maken. De Vikingen in de middeleeuwen waren schoner beter verzorgd dan wij altijd dachten.

Als eerste een ontwerp. Zoals ik al aangaf, ik heb deze zelf ontworpen. Door de helft te tekenen en dan het papier dubbel te vouwen krijgen we een mooi gespiegeld geheel. Daarna kan het ontwerp uitgeknipt worden.

Ik gebruik het uitgeknipte ontwerp als sjabloon en teken dit af op het hout. Het stukje hout wat ik had gaf een klein probleem. Er zat een open knoest die zacht was op het hout. En dat kan niet gebruikt worden in de kam. Daarom heb ik het ontwerp iets ingekort door het midden op te vouwen. Dit soort kammen kwamen in allerlei verschillende maten en soorten.

Nu de kam in de ruwe vorm is uitgezaagd kunnen de tanden ook ingezaagd worden. Ik heb de tanden afgetekend vanuit het midden en op deze wijze kunnen alle tanden vanuit het midden naar buiten afgetekend worden. Het resultaat is dat de tanden links en rechts het zelfde zijn en natuurlijk allemaal even dik.

Als alle tanden uitgezaagd zijn kunnen deze verder afgewerkt worden. Ik snijd deze met een scherp mesje mooi in een puntje. Doordat ik met de hand werk zullen de tanden aan de voor en achterzijde in een punt gesneden worden. Ik probeer dit ook zo recht mogelijk in een punt te laten lopen. Echter mag de punt niet scherp en te dun worden. Anders zal dit breken.

Omdat de kam ronde tanden heeft kunnen deze verder afgewerkt worden met een mesje en een stukje schuurpapier om ze mooi glad te krijgen. Ik heb ook twee ringen voor de stevigheid en grip uitgezaagd. Deze ringen heb ik uitgetekende op het zelfde stukje hout door de omtrek van het kammetje af te tekenen.

Omdat ik het geheel wat luchtiger wilde maken heb ik gekozen voor een simpele versiering die ik uitzaag. Omdat het geheel wel wat sterk moet blijven is het kruis wat dikker gehouden.

Nu ook de versiering is uitgezaagd kan de kam verder afgewerkt worden. De hulplijnen worden van het hout afgeschuurd en alles word verder alles glad geschuurd. Nu kan ik nog overal goed bij.

Door de uitgezaagde ringen op de kam te lijmen word de bovenkant een soort handvat met grip. Om dit mooi af te werken worden alle hoeken aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde afgerond met een fijn vijltje en een stukje schuurpapier. Natuurlijk de zijkanten van de kam worden ook netjes afgerond om zo een mooi geheel te krijgen.

De kam is mooi afgewerkt en de tanden zijn mooi afgerond zodat deze niet te scherp zijn. Om het hout mooi glad te houden heb ik het geheel in de bijenwas gezet en alles mooi opgepoetst. Natuurlijk heb ik de kam even getest in mijn baard en haren. Gek genoeg werkt deze kan beter dan de borstels en plastic kammen van deze tijd. En doordat ik ook wat klitten heb uitgekamd kon ik wat kracht zetten. De kam was zelfs sterker dan een plastic kam. Omdat ik deze wel eens verboog of brak.

Een leuk projectje wat verder wil uitbouwen voor de re-enactment.

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.