Harp revisie

Een harp met waterschade en in slechte staat van onderhoud. Ik laat je zien hoe dit weer een schitterende harp word met een zeer mooi geluid.

camac harpGoed te zien dat er lak schade is door water wat er op gelekt is door lekkage. Straks na de revisie is dit volledig weg en niet meer te zien.

camac harp

Even als test gekeken welke haken rammelen. Deze zijn gemaakt van kunststof en hebben een messing voetplaat. De haken die flink los zitten en dus echt rammelen zijn nu omhoog gezet. Ik haal wel alle haken er af om ze met de hand te controleren en goed schoon te maken. Dan kan ik er ook voor zorgen dat deze niet meer te los zitten en niet meer rammelen.

haakje camac harpEen haakje van de harp. Doordat deze te los zit, gaat het kunststof rammelen. Dit hoor je tijdens het spelen en geeft een storend geluid. Door alle haken weer schoon te maken en aan te passen zodat deze niet meer rammelt verdwijnt de helft van het storend geluid.

haken camac harpAlle haken zijn aangepast en schoon. De haken zijn hier alleen op kleur gesorteerd. De kleuren zijn belangrijk voor de harpist(e) omdat deze aangeeft welke toon dit is. Daarnaast als je goed kijkt, zie je dat er verschillende maten zijn. Haken kunnen dus niet zomaar terug geplaatst worden.

snaren reinigen van de camac harpHet reinigen van de snaren. Deze zijn stroef geworden door vettigheid en stof. Deze snaren zijn niet zo heel veel bespeeld en kunnen echt nog wel even mee. Door de hoge prijs van snaren loont het de moeite om ze te reinigen. Let wel. Hier kun je niet zomaar een reinigingsmiddel op los laten omdat dit de snaar kan beschadigen.

snaren reinigen van een camac harpOok de metaal omwonden snaren zijn erg vies. Hier zit echt een laagje overheen. Dit is ook goed te reinigen. Goed te zien dat links schoon is, rechts moet nog. Het is wel lastig om dit goed op de foto te zetten omdat het scherpstellen niet echt wil lukken op de snaren.

revisie camac harpZoals ik al aangaf, de lak was beschadigd door lekkage met water. De lak is schoongemaakt en gepolijst. Doordat alles nu gepolijst is en netjes in de was gezet is de lak weer goed en de schade weg. Er is niets meer van te zien.

WP_20150610_21_43_16_Pro

Als voorbeeld een voor en na met de pootjes. Dit liet zich goed fotograferen op de werkbank. De rest van de harp was het zelfde. Veel kleine krasjes als gevolg van gebruik. En natuurlijk niet echt onderhouden.

pootjes camac harp

De lak gereinigd en gepolijst. Daarna een paar keer in de was gezet en uitgepoetst. Een flink verschil. De harp heeft de zelfde behandeling gekregen en ziet er weer als nieuw uit.

camac harpPootjes weer gemonteerd. goed te zien dat de klank kast ook weer mooi is.

haakjes camac harp terug zettenDe haakjes die ik eerder heb aangepast kunnen nu weer terug op de plaats gezet worden. Een karwijtje waar je rustig voor moet gaan zitten. Schroefje voor schroefje en alles netjes recht houden. Goed te zien dat het rood iets vervaald is. Ik heb dit zo gelaten omdat ik anders het kunststof moet aantasten. Het is ook niet zo heel belangrijk omdat het nog goed te zien is dat het een rode haak is.

stemmen camac harpDe harp is klaar en kan terug naar de eigenaresse. Maar voordat dit zover is, moet de harp natuurlijk wel weer gestemd worden. Omdat de snaren er af zijn geweest moet er een aantal rondes voor het stemmen gedaan worden. Ik laat de harp nadat deze gestemd is altijd even rusten. Dan kijk ik opnieuw en zie vaak dat er een verloop heeft plaats gevonden. Dit is normaal, de snaren moeten even settelen. Een keer of 4 en het moet goed zijn. Zo was dit nu ook. En de harp blijft nu ook mooi gestemd.

camac harp na revisie

De harp is klaar en staat weer mooi in de woonkamer te pronken. Er kan weer op gespeeld worden.

Let hier op! Ik laat globaal zien hoe het in zijn werk gaat om een harp te reviseren. Het is niet de bedoeling om dit als werkwijze te zien. Heb je vragen of opmerkingen. Ik zal dan mijn best doen voor je. Vul gewoon even het contact formulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *