Leren pasjes houder

Ik krijg steeds meer pasjes. Voor van alles en nog wat. De portemonnee puilt inmiddels uit en is letterlijk stuk gegaan daardoor. Ik heb daarom iets anders bedacht. Een leren hoesje zeg maar dat stevig is. Waar ook de meest gebruikte pasjes in passen.

Om die reden heb ik ook gekeken naar stevigheid. Daarom gebruik ik deels hout en deels leer. Ik laat je hieronder zien hoe je zelf ook aan de slag gaan.

Leren pasjes houder (1)

Als eerste een mooi stukje hout gezocht. In dit geval een stukje eiken. De zijkanten worden er dan eerst uitgezaagd en natuurlijk de onderkant van het bakje zelf.

Leren pasjes houder (2)

Als eerste een soort u vorm gelijmd van de latjes die uitgezaagd zijn. Door deze eerst goed te laten drogen kan dit nu mooi vlak geschuurd worden. Ik vind het zelf makkelijk om een schuurplankje te gebruiken. Een schuurplankje kun je gemakkelijk zelf maken. Klik hier voor een werk-instructie voor schuurplankjes.

Leren pasjes houder (3)

Door er een stukje heel dun multiplex tegen aan te lijmen word het een stevig geheel. Hier kan je ook ander materiaal voor gebruiken. Als het maar dun en stevig is.

Leren pasjes houder (4)

Ik heb de ruimte wat ruimer gehouden zodat de pasjes er gemakkelijk in passen. Omdat ik niet houd van rammelen heb ik ook ruimte aangehouden om de binnenkant te bekleden. De basis is nu klaar.

Leren pasjes houder (5)

Omdat ik een combinatie van hout en leer mooi vind laat ik het houtwerk in het zicht. Dat worden de zijkanten. Een stukje leer is inmiddels op maat gesneden. De omtrek van het bakje afgetekend en gezorgd dat het leer iets ruimer is uitgesneden.

Leren pasjes houder (6)

De binnenkant word ook bekleed met een stukje leer. Deze stukjes oud leer van een jas zijn aan de binnenzijde wat ruwer dan normaal en zorgt voor mooie zachte zijkanten. De pasjes zullen hierdoor niet gaan rammelen. Het verlijmen van het leer op het hout kan ook heel goed met Bison Kit. Aan beide zijdes insmeren en goed laten drogen voordat de delen op elkaar gelegd worden. Even goed aandrukken en het zal echt heel vast zitten.

Leren pasjes houder (7)

Goed te zien dat de pasjes er nu exact in passen en gevoelsmatig schuiven ze ook goed. Voordat ik de pashouder dicht maak zorg ik eerst voor een koord. Dit koord word vast gezet met een druk knoop. Dan kunnen daarmee de pasjes er uit geschoven worden. De pasjes zitten komen dan tussen het koord te zitten. Even tussen haakjes gesproken. Toen ik hiermee bezig was, had mijn partner de oplossing voor het koord, ik zelf was er even mee aan het puzzelen.

Leren pasjes houder (8)

Voordat dit gedeelte vast gemaakt word heb ik er een halfrond uit gesneden. Dit halfrond word later aan het lint weer vast gemaakt zodat het mooi wegvalt en er geen bobbels ontstaan wanneer de pashouder dicht is. Dit uitgesneden gedeelte word eerst afgewerkt met schoenpoets omdat ik er later natuurlijk minder goed bij kan. Het leer word ook hier weer met Bison Kit gelijmd. Op het leer word eerst een lijn gezet ter breedte waar de lijm komt. Daardoor weet ik precies waar de lijm mag komen.

Leren pasjes houder (9)

Voor de achterzijde gebeurt exact het zelfde. Het leer word tegen het houten plaatje aan gelijmd. Het verschil is hierin wel dat er een langer stuk leer gebruikt word. De klep om de pasjeshouder is dan één geheel. Ook heb ik het halfrond aan het koord vast gelijmd met Bison Kit. Later stik ik met een paar steken dit nog vast voor extra zekerheid. Aan de voorzijde komen de nagels in het leer geslagen. Deze nagels zorgen voor extra stevigheid omdat ik hier niet kan stikken. De nageltjes komen vanuit een modelbouwdoos die ik niet gebruikt heb. Eerst boor ik een klein gaatje voor en sla daarna het nageltje er in.

Leren pasjes houder (10)

Nu alles netjes in elkaar zit kan alles in de schoenpoets gesmeerd worden. Natuurlijk kun je het leer ook verven. Dit is een keuze. Ook het hout word meegenomen met schoenpoets. Dan krijgt dit een mooie was laag wat dezelfde kleur uitstraalt. Het eiken word hier ook mooi glad van. Het leer mag nadat alles egaal is ingesmeerd zeker een uur liggen om daarna verder uit te poetsen zodat het niet meer afgeeft.

Leren pasjes houder (12)

Nadat aan de klep een sluiting voor de pasjeshouder is geslagen en alles is uitgepoetst kunnen de pasjes er in. Goed te zien dat de messing nagels iets verzonken zijn. Dit geeft dan een beetje een ouderwets uiterlijk wat ik persoonlijk er mooi hieraan vind.

Op deze manier kan ik nu alle pasjes bij mij hebben en ben ik niet meer één vergeten. Het nadeel hiervan is, wanneer dit weggenomen word, ben ik wel alles kwijt. Ik geef het maar even mee dat ik ook daaraan heb gedacht. Maar deze gok neem.

Ik hoop je zo een beetje geïnspireerd te hebben om ook eens met leer te gaan werken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *