Buitenlamp restauratie

Een lamp van mijn schoonouders die ik een jaar geleden heb gevonden. Het heeft wel wat aandacht nodig. Maar het word weer een mooie en vooral goede lamp voor naast de deur.

Buiten lamp restauratie (1)Een oude lamp is vaak van metaal. Zo is deze lamp dus ook van metaal. Dat betekend dat het te restaureren is. Waarom dit nodig is? Dat zie je hier onder wel.

Buiten lamp restauratie (3)

Goed te zien dat het binnenwerk echt rot is. De fitting valt uit elkaar en al het gietijzer is aangeslagen. De lamp is al eens een keer geschilderd. Maar de corrosie is daaronder gewoon verder gegaan. Eerst kan de lamp dus uit elkaar, en schoongemaakt worden.

Buiten lamp restauratie (4)

Het binnenwerk even met een staalborstel bewerkt om goed te zien wat er moet gebeuren. De moer zal er nog vanaf moeten omdat de nieuwe fitting hier op gezet moet kunnen worden. Gelukkig brak deze af op het moment dat ik de tang er op zetten. Het draad wat er onder zit is alleen aangeslagen maar verder goed.

Buiten lamp restauratie (5)

Eerst alle verf er af halen. Omdat het een gietmetaal is van een aluminium legering kan het niet verhit worden. Dus Ouderwets met een handkrabbertje, staalborstel en schuurpapiertje. Net zo lang tot het metaal kaal is.

Buiten lamp restauratie (8)de lamp en deksel zijn inmiddels bijna helemaal kaal en geschuurd. De zwarte delen die er nog op zitten krijg ik er met de beste wil niet vanaf. Alles is wel mooi glad geschuurd en klaar om gespoten te worden.

Buiten lamp restauratie (9)Daar sta je dan op een paaltje. Omdat ik geen spuitcabine of iets dergelijks heb, is het voor mij noodzakelijk gewoon in de tuin te spuiten. Het is dus afhankelijk van het weer wanneer dit gebeurt. Het moet goed droog zijn en geen vocht en stof in de lucht. De lamp krijgt meerdere lagen om zo een goede hechting en dekking te krijgen. Tussen de lagen zit dan ongeveer 30 min. Ik laat dan alles een dag drogen. En schuur het lichtjes op waarna alles nog een paar lagen krijgt. Gebruik hiervoor ook altijd een goede lak die weersbestendig is. Anders is het over een paar jaar weer het zelfde.

Buiten lamp restauratie (11)Nu alles netjes zwart gespoten is kan de lamp in elkaar gezet worden. Let hierbij ook altijd op het uitharden van de verf. Spuitverf kan droog zijn maar nog niet uitgehard. Waardoor je snel beschadigingen krijgt. Verstandig is het om dan ongeveer een 72 uur te wachten. Dan weet je het zeker.

Buiten lamp restauratie (12)Het glas wat er in hoort word weer gebruikt. Allen moet het wel goed schoongemaakt worden. Er zitten verfresten op van de vorige schilderbeurt. En veel aanslag van het giet aluminium.

Buiten lamp restauratie (13)Het schoonmaken van het glas is makkelijk te doen met een staalwol keuken sponsje en wat warm water. Tip voor dit glas, als je goed kijkt op de foto zie je dat links en rechts anders zijn. Links is wat matter en gebobbeld, rechts is glad en glanzend. Met het terug zetten van het glas zal hier rekening mee gehouden moeten worden. De glanzende kant moet aan de buitenzijde. Dit is makkelijker schoon te maken omdat het glad is. En het aangezicht blijft dan ook hetzelfde. Wel zo mooi.

Buiten lamp restauratie (14)Voordat het glas geplaatst kan worden moet eerst de fitting er in. Ik heb een goede fitting in de bouwmarkt gekocht die geschikt is voor buiten. Aangezien er een spaarlamp in komt met een brede voet ofwel een E27 fitting heb ik hier ook de fitting op aangepast.

Voor het aansluiten van de fitting en stroomdraden, wees voorzichtig en werk zonder spanning op de draden. Haal desnoods de spanning van alles af.

Buiten lamp restauratie (15)

Het glas is geplaatst en de kap vast gezet. Natuurlijk een spaarlamp er in. Alles wat nu nog moet is de lamp ophangen zodat deze gebruikt kan worden.

WP_20150702_14_43_22_ProEn de lamp hangt. Toch wel netjes zo. Goed te zien dat er nog wel het één en ander gedaan moet worden. De rand van de oude is nog te zien en er zijn nog steeds veel plug gaatjes die in het zicht zitten. Geen idee wat ik daar nog mee ga doen. Dit is dan wel voor later.

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.