Edison lamp

Een leuk thema in de verlichting is de edison lamp. Dat is een lamp waar je de gloeispiraal goed kan zien zoals dit vroeger was. Door deze simpel als design te houden krijg je al snel een steampunk uiterlijk. En dat is nu net waar ik dit keer naar op zoek was. Ik laat je zien hoe ik dit lampje gemaakt hebt aan de hand van onderstaande foto’s.

Edison lamp (1)

De basis, een sigaren kistje van mooi hout en natuurlijk met een mooie houtverbinding. Omdat de meeste kistjes voorzien zijn van een gebeitste laag die in de was gezet is moet alles goed schoon gemaakt worden. Het gehele kistje he volledig kaal gekrabd met een schraapstaal waarna deze is glad geschuurd. Nu dat alles schoon is kan de fitting afgetekend worden. En natuurlijk het gat waar de fitting in komt uitgezaagd worden. Ik boor eerst een aantal gaatjes voor om het zaagje doorheen te steken.

Edison lamp (3)

Het gat is uitgezaagd en de kist kan nu verder bewerkt worden. Het gat is exact de maat van de fitting zodat deze er net niet klem in zit.

Edison lamp (4)

Het monteren van de fitting en schakelaar. Ik heb ervoor gekozen om een dimmer te gebruiken. Daardoor kun je de lichtsterkte beïnvloeden. De gloeispiraal komt daardoor mooier uit en de lichtopbrengst is dan ook niet te hoog.

Edison lamp (6)

De draaischakelaar. Een pijl die heen en weer gedraaid kan worden. Ik vond dit toch wel een leuk item. Ook dit zal straks netjes gelakt worden waardoor dit niet teveel in het oog zal springen. De aandacht moet naar de gloeispiraal blijven gaan.

Edison lamp (7)

Nu alle elektronica is ingebouwd kan het houtwerk gelakt worden. Er gaan 4 laagjes lak op. De eerste verdund om goed te hechten. Daarna twee die geschuurd worden. En de vierde die gepolijst word. Ik heb wel matte lak gebruikt. Het is niet de bedoeling dat het gaat glanzen. Dit vanwege het licht wat dan weerkaatst.

Edison lamp (8)

Het permanent vastzetten van de elektronica is gebeurt en de kist is nu dichtgelijmd. Omdat ik een pijl heb als knop deze ook gemonteerd. De lamp is aangebracht en alles kan gebruikt worden. Ik heb besloten om de schareniertjes en de sluiting te laten zitten en deze niet verder te schilderen. De kleur is wel goed zo en past wel bij het geheel.

Edison lamp (10)

De lamp zoals dit er uitziet wanneer deze aan is. De gloeispiraal is zo heel goed te zien en het licht is warm van kleur. Een leuk steampunk lampje wat in elke huiskamer past en niet te opvallend is. Ik vind het zeer geslaagd.

Ik heb dit lampje in mijn Etsy shop aangeboden voor 49,95 Wil je er één die goedkoper is, dat kan maar die is dan niet dimbaar. Daar zitten de grootste kosten in. Heb je interesse, kijk maar eens in mijn Etsy shop of gebruik mijn contact formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *