Takkenlamp

Een beetje vreemde naam; “takkenlamp” Maar dit keer is het een lamp gemaakt van takken. Ik noem het ook wel eens een lamp uit eigen tuin.

WP_20140825_007

Waar het allemaal mee is begonnen. Een vondst in de tuin. Toen wij zijn verhuisd moest de tuin echt volledig ontgonnen worden van bomen, struiken, coniferen, onkruid enz. Daar vond ik deze betonnen parasol voet. Het metalen deel was inmiddels weggeroest en kan dus niet meer gebruikt worden als parasol. Kortom, een idee was wat nodig was of naar de stort.

WP_20140909_001

Omdat er heel veel hoge coniferen in de tuin stonden waren er takken genoeg. Nu deze vers gesnoeid zijn kunnen ze goed kaal gemaakt worden. De bast is nog nat waardoor deze makkelijk los laat. Het gebladerte mag verder de kliko in. Daar hebben we niets aan.

WP_20140909_009

Het verwijderen van de bast is zoals ik al aangaf nu het makkelijkst. Doordat deze nat is kan deze er in grote stukken van af gehaald worden. De stam zelf mag nu drogen. De zon schijnt nog flink en het is zomer waardoor het drogen lekker snel gaat. Ik hoef dan ook geen perfecte rechte stammen. En ze mogen ook wel wat droogscheuren gaan vertonen. In dit geval vind ik dat nog mooi ook.

WP_20140916_004

Het metalen buisje wat in de steen gegoten zit kan er verder af gehaald worden. Hetgeen wat in de steen zit zal blijven zitten maar schoongemaakt worden. Alle plastic wat om de steen heen zit is er vanaf gehaald. Een oude beitel er onder en de stukken breken gewoon af doordat het zo verweerd is.

WP_20140916_006

Niet zo lang geleden in dit huis komen wonen en dus nog wat plamuur over. Door de steen verder glad te maken met plamuur zal dit een mooie stevige basis worden voor een lamp. Nadat dit goed droog is zal alles geschuurd worden en geschilderd.

WP_20140916_007

Een betonnen steen volledig in de plamuur, klaar om geschuurd te worden waarna dit geschilderd kan gaan worden. Ik heb de keuze gemaakt om deze voet zwart te schilderen. Dan springt deze voet niet zo in het oog.

WP_20140917_002

Lampje van de kringloop. Voor 50 cent heb ik zo toch een mooi armatuur om aan de tak te bevestigen. Het armatuur moest alleen van metaal zijn en niet van plastic. Dat was mijn enige voorwaarde. Qua vorm liet ik mij verassen wat er zou liggen.

WP_20140917_003

Het armatuur zit bevestigd aan een muurhouder. Daarin zit een draaistop waardoor ook de draad heen gaat. Hierdoor zal de draad niet kapot draaien. Dit deel zal uitgezaagd worden en in de tak gemonteerd worden. Veiligheid boven alles. En dit geeft nog een mooie bevestiging ook.

WP_20140917_004

Het lampje zelf is kaal gemaakt en opnieuw gespoten in zwart zoals deze was. Alleen heb ik een matte lak gebruikt. Dit geeft geen vlekken stof valt hier ook een stuk minder op.

WP_20140917_006

De tak als staander. Deze eerst op maat gemaakt zodat deze in het gat past en in het metalen buisje gelijmd. Omdat ik ook van stevigheid houd is dit ook via de onderzijde vast geschroefd in een voorgeboord gat. Nu de staander goed vast zit kan de steen geschilderd worden in de zwarte kleur. Omdat ik de tak zelf gelakt heb moet er wel afgeplakt worden zodat het hout niet zwart word.

WP_20140917_005

De tweede tak aangebracht, dit vormt de arm van de lamp. Omdat ik het leuk vind heb ik de kopse delen van de lamp groen geschilderd. Deze oud grachten groen had ik nog over van  een modelbouw project en komt nu mooi van pas.

WP_20140918_009

Na het aanbrengen van de bedrading is de lamp klaar. Staat erg stevig door de zware voet. De bedrading heb ik heel simpel aangebracht en is voorzien van een schakelaar net voor de stekker omdat deze in hand bereik zit. Natuurlijk kan een schakelaar ook bij de voet geplaatst worden maar dat is in dit geval niet handig.

WP_20140918_006

En een leuk punt waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben. Deze lamp kan gebruikt worden als kapstok. Nu deze op de plaat gezet was en dus in gebruik is, had mijn partner er gelijk wat tasjes aan gehangen met haar handwerkstukjes waar ze mee bezig is. Zo zie je maar weer hoe je twee vliegen in één klap slaat zonder het te weten.

Het leuke van deze lamp is dat ik geen kosten heb hoeven maken behalve het draad en het armatuur. De verf en lak was op voorraad doordat ik dit overhad van het schilderwerk in huis. En lamp en draad koste bij elkaar exact 1 euro. Dat is recyclen ten top.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.