Zwenk lamp

Werk verlichting is altijd een moeilijk onderdeel in een woonkamer. Hoe krijg je goed licht en waarvoor heb je dit nodig. Nu moest er een wandlampje komen die ook nog van de wand af kan. Vele ontwerpen bedacht maar steeds allemaal te ingewikkeld en dus te kwetsbaar.

Kortom, ik heb het heel simpel gehouden. Een strak design en hoog gebruiksgemak.

WP_20150123_017

Als eerste een klein schetsje gemaakt. Dit lampje zal door een scharnier als bevestiging dient kunnen draaien. Een snaplock of eigenlijk gewoon een magneetje zal de lamp tegen de muur aan houden. Zo is er ook een leuk wandlampje wanneer dit nodig is.

WP_20150124_002

Eerst alle delen maar even uitgezaagd en gelijmd. De lamp zelf bestaat uit wat plaatjes triplex verlijmd op delen MDF. Het is goed te zien dat er aan de onderzijde een gat is uitgezaagd. Hier kan straks de lamp in. De bedrading kan door het platte gedeelte waar ook het scharnier aan de achterzijde geplaatst zal worden.

WP_20150124_006

Goed te zien dat voordat het lampje voorzien word van een fitting eerst geschilderd word aan de binnenzijde. Ik heb gekozen voor zwart omdat dit geen licht door het hout heen laat doorschijnen. Omdat ik straks gebruik maak van een led spot zal dit qua lichtopbrengst geen nadelig effect geven.

WP_20150124_009

Het binnenwerk is heel simpel. Een fitting die er in gezet word door deze op een houten plaatje te monteren. Hierdoor kan ook de draad naar de andere kant geleid worden. Doordat aan de platte zijde een gat is geboord waar de draad doorheen kan is het makkelijk werken.

WP_20150125_003

Nu ook de open zijkant voor de lamp dicht gemaakt is kan de lamp geschuurd worden. Natuurlijk wel eerst in de grond verf geschilder. De kleur is paars omdat er meerdere onderdelen in deze hoek deze kleur hebben gekregen. Zo past het mooi in het geheel. Om een mooi strak lampje te krijgen moeten er meerdere lagen lak aangebracht worden. Tussendoor wel goed laten drogen.

WP_20150127_001

De onderkant schilder ik zwart. Mat zwart, omdat ik dit gewoon mooi vind. Het is op deze manier net iets minder saai. Het is moeilijk om bij dit soort kleuren een extra kleur te vinden die dan ook nog goed past bij de rest van de kleuren in huis.

WP_20150127_003

Nu eindelijk alles droog is kan de lamp op de plaats gehangen worden. Het is nu met twee kleine scharnieren bevestigd waardoor het lampje kan draaien. Daardoor komt het licht van de wand af en heb je het licht exact boven je werk als je in een stoel zit.

WP_20150127_006

Om het lampje op de plaats te houden is een klein magneet sluiting aangebracht. Let hier wel op de bevestiging. Als het niet goed gemonteerd zit zal de magneet het werk niet goed kunnen doen. En zal het lampje niet tegen de wand aan blijven zitten.

Ik hoop je hier wat inspiratie mee gegeven te hebben. Let wel wanneer je met elektra gaat werken dat je hier de juiste gereedschappen voor gebruik en dat je de aansluitingen goed monteert.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.