Sieraden kist

Een Sieraden kistje. Of Keepsake zoals deze tegenwoordig genoemd worden. Een leuk kistje geïnspireerd is op de jaren 60. Een vintage stijl kistje op pootjes. Kortom, net dat ietsje meer dan een omgetoverd sigaren kistje. Maar een stukje design gemaakt van hout en met alleen hand gereedschap.

sieraden kastje (5)

Als eerste een ontwerp maken natuurlijk. Het idee van het beschikbare hout een leuk kistje te maken. De bovenzijde moest een inleg krijgen en het kistje moest tussen pootjes in staan. Het basis idee is er. Nu de uitvoering nog.

sieraden kastje (2)

Omdat ik alleen maar kleine stukjes hout ter beschikking had moest ik de stukjes indelen. Dit is natuurlijk het idee van te voren geweest. Een geweldige manier om met rest stukjes te werken.

sieraden kastje (3)

De eerste inleg stukjes kunnen worden gelijmd. Ik had nog wat fineer strookjes over en die geven een mooi contrast met het lichte hout. Alles word met houtlijm vast gelijmd wat betekend dat er stukje voor stukje gewerkt kan worden omdat alles geklemd moet drogen. Gelukkig heb ik genoeg klemmen.

sieraden kastje (4)

Het inklemmen van vlak hout is ook niet altijd even makkelijk. Ik heb geen pers en ook geen andere materialen dan gewone houtklemmen. Om die reden gebruik gemaakt van een kruislingse klembeweging van twee klemmen. En klemmen om het geheel plat te houden op mijn zaagplankje. Die is vlak.

sieraden kastje (7)

Boven inmiddels gelijmd. Goed te zien dat de stukjes die in het midden zijn gelijmd nu te groot zijn. Dit komt doordat ik fineer stroken ertussen gelijmd heb. Daardoor is het rechthoek wat in gelijmd is ook twee millimeter te groot. Dit zaag ik later bij wanneer deze delen weer gelijmd worden op de ondergrond en tegen elkaar.

sieraden kastje (8)

Nadat alles mooi op maat gezaagd is en verlijmd op een plaatje fineer kan alles netjes drogen. Zoals ik aangaf, ik heb geen houtpers, ik heb deze provisorisch gemaakt van mijn figuurzaagplakje en een plaatje mdf met wat lijmklemmen.

sieraden kastje (9)

De bodem van het kistje. Ook dit word dubbel fineer. Zoals hierboven aangegeven, ik heb geen pres dus een klein idee hoe ik dit oplos met meerdere klemmen en een plaatje hout om alles mooi en egaal te kunnen vastlijmen.

sieraden kastje (10)

De voor en achterkant van de kist zelf zijn ook gemaakt van dubbel fineer. Dat heeft te maken met de stevigheid. Fineer heeft de neiging om krom te trekken. Doordat ik de houtsoorten met de kromming naar elkaar toe en haaks vast gelijmd hebt zal dit niet meer krom trekken. Aan de voorzijde is de buitenkant net even wat lager dan de binnenkant. Dit is vanwege de sluiting van de deksel. Deze zal hierover heen sluiten wanneer de deksel dicht zit. Later word dit wel duidelijk.

sieraden kastje (11)

Ook de zijkanten zijn niet gelijk aan de bodem vast gelijmd. De rand die over is heb ik op exact twee millimeter gezet. Daar past dan weer een fineer strook in. Door dit fineer hier in te lijmen zal het kistje mooi afgewerkt zijn. De randen zullen hierdoor geen kopse kanten laten zien.

sieraden kastje (12)

Goed te zien dat de kist zelf nu in elkaar zit. Ook de voorkant met de sluiting is zo wel duidelijk. Op de deksel een haakse sluitrand gelijmd. Het mooi hiervan is straks wanneer er een greep op komt. De sluitnaad niet meer te zien is. Een verkapte blinde sluiting.

sieraden kastje (13)

De deksel even passen. En deze past mooi tussen de zijkanten in. Ook daar zal ik fineer stroken op lijmen om zo mooi en elegant een afwerking te krijgen. De deksel zal bevestigd gaan worden met een houten scharnier. Deze zal nog gemaakt moeten worden.

sieraden kastje (21)

De pootjes zijn uitgezaagd en voorzien van centers om straks de gaatjes te kunnen boren waarin de messing staafjes gelijmd kunnen worden. Deze messing staafjes zijn te dik omdat ik dan net niet voldoende houtdikte overhield. Ik heb om die reden net iets dunnere gebruikt.

sieraden kastje (22)

De pootjes heb ik met inkt behandeld. Het voordeel van inkt is dat dit in het hout in trekt. Ecoline kan ook gebruikt worden. Let er wel op dat dit oplosbaar is met lak. Dus apart lakken van de rest. Ook het scharnier is verder aangebracht en de randen zijn afgeschuind. Dit had natuurlijk ook recht kunnen blijven. Dit vond ik zo mooier.

sieraden kastje (23)

Nu ook de pootjes zijn gemonteerd is er een goed beeld van het kistje. Een leuk design kistje. Maar de greep moet er nog aan, de kist zelf moet nog gelakt worden en de binnenkant moet afgewerkt worden.

sieraden kastje (24)

Het is een sieraden kistje, dus komt er ook een klein vakje in waarin kleine dingen zoals ringen ingelegd kunnen worden. Simpel maar makkelijk in gebruik.

sieraden kastje (25)

Door twee dragers aan de zijkanten vast te zetten met een haakse stop blijft het bakje mooi op de plaats en is uitneembaar wanneer dit nodig is.

sieraden kastje (27)

Zowel het bakje als de kist zelf krijgen een lekker zachte bodem van fluweel achtige stof. Daardoor beschadigd hetgeen wat je er in legt niet. En natuurlijk ziet het er gelijk mooi afgewerkt uit.

sieraden kastje (28)

En als klapper op de vuurpijl, de greep. Deze is over de gehele lengte vast gezet van de deksel. Het voordeel is dat hierdoor geen sluitnaad meer te zien is. Doordat deze taps toeloopt naar de pootjes toe oogt dit zeer mooi. Ik heb ervoor gekozen om dit in de zelfde kleur te houden omdat het anders teveel afsteekt en de aandacht trekt.

sieraden kastje (30)

En nadat alles mooi gelakt en gepolijst is natuurlijk de binnenzijde. Een mooi kistje voor sieraden vind ik. En ik moet zeggen, mooi gelukt. Al heb ik mijn design wat ik getekend had gaande weg iets bijgesteld.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.