Bumblebee

Omdat ik ook wel eens wat anders wil dan schilderen, schuren en slijpen ben ik begonnen aan een papieren model. Het is een leuk en ontspannende tak van modelbouw waarbij je eigenlijk niet echt heel veel nodig hebt. Omdat ik ook erg van Scy-Fi houdt heb ik een mooi model gevonden. Bumblebee van de Transformers film. Dit is een mooi uitgewerkt en gedetailleerd model met we heel veel onderdelen. Kortom ik heb zo nu en dan eens iets leuks om lekker tot rust te komen.

Voordat ik met het verslag start kun je zelf ook aan de slag met dit model. Het is een gratis digitaal model dat je kunt downloaden en uitprinten. Ik moet zeggen, alles past perfect en de kleuren zijn gewoon mooi. Je kunt het model hier downloaden. Er staan nog veel meer mooie modellen en het is echt de moeite waard om daar eens rond te snuffelen. Het model wordt uitgeprint op 25 bladen. En word 45cm hoog en telt 1150 onderdelen. Ik had dit in eerste instantie niet in de gaten. Wellicht had ik dit dan niet gedurfd. Maar eerlijk is eerlijk, het is een model dat met een beetje handigheid aardig in elkaar te zetten is.

 

Als eerste moet je goed papier hebben om dit model mee goed te krijgen. Er word 150 tot 180 grams papier voor geadviseerd. Ik heb zelf echter papier van de Action over dat ik niet gebruik. Dat is een knutsel papier waar een reliëf op zit. Maar als dit omgedraaid word kan dit prima als modelbouw papier worden gebruikt. Het is lekker stevig en werkt prima.

Nu dat alles is uitgeprint kan er begonnen met de bouw van het model. Als eerste heb ik het hoofd gekozen. Natuurlijk kun je zelf het beste kiezen waar je mee wilt beginnen.

Als eerste word de basis van het hoofd uit gesneden. Hier zal echt goed opgelet moeten worden omdat daar ook de ogen straks ingezet moeten worden. Dat zijn de twee ronde gaten met de tanden er nog in. Dit zijn de lijmvlakjes ervoor. Deze worden er straks in geschoven.

Ik houd zelf niet zo van witte randen en maak deze nadat de lijm goed droog is zwart met een stiftje. Daardoor steken de randen stukken minder af en oogt het toch een stuk mooier. Natuurlijk is niet elke papieren modelbouw het hiermee eens. Het is echt een kwestie van smaak.

De basis van het hoofd zit in elkaar en de eerste onderdelen van de nek zitten er inmiddels ook onder. Het onderste onderdeel word niet vast gelijmd maar moet kunnen schuiven. Het hoofd kan hierdoor straks nog draaien. Dit word later wel duidelijk.

De ogen worden gemaakt uit drie onderdelen. Hier ontstaat een soort koker van welke in het ovalen gat geschoven word. Wanneer de koker in het gat geschoven word verlijm ik dit er nog niet in vast. Pas als alles netjes naar mijn zin is, buig ik de lijmvlakjes iets open en smeer er wat lijm op met een tanden stoker. Dit zorgt ervoor dat er straks geen lijmresten te zien is door het heen en weer schuiven van de koker.

Het volgende gedeelte van het hoofd. Hierboven is goed te zien dat de bovenkant van het hoofd nog open is. Nu alles netjes is uitgesneden kleur ik de randen met een geel stiftje. Ik heb ook nu weer bij de action een setje stiftjes gekocht en de kleur is iets lichter maar daardoor vallen de witte randjes een stuk minder op.

Beiden delen van het hoofd zijn nu klaar. Ook van het gele onderdeel moeten nog de zijkantjes geel gemaakt worden. Dit word nu pas gedaan omdat ik nu weet waar wat te zien is. Daardoor vind het zelf wat makkelijker werken.

Het vast zetten van het gele gedeelte op het zwarte gedeelte kan alleen in delen. Mijn advies is om achteraan te beginnen en zo naar voren te werken. Zorg er wel voor dat de punt aan de voorzijde in het midden zit van het rechte stuk van de neus. bij mij was deze in eerste instantie verschoven tijdens het drogen. Het los halen is natuurlijk nooit goed. Je hebt de kans dat alles opnieuw gemaakt zal moeten worden.

 

Het Gele gedeelte zit nu vast en daardoor is de basis bijna klaar. De randen van het gele papier aan de voorkant moet nog geel gemaakt worden. Door een stiftje erlangs te houden die ongeveer de zelfde kleur heeft of iets lichter, verbloemt dit de witte rand. Tijd voor de afwerking.

Nog wat kleine onderdelen die tussen de gele banden op het hoofd komt te zitten. Alvast voorbereid, deze onderdelen geven het hoofd straks een stuk meer detail en diepte.

Het gezicht krijgt vorm de volgende onderdelen. Veel van deze kleine onderdelen laten ook de achterzijde zien. Daarom staat er in de instructie dat er een zwart stuk papier op de achterzijde gelijmd moet worden. Ik heb dit niet gedaan. Maar schilder het zwart aan de achterzijde.

Alle kleine onderdelen zijn aangebracht. Nu is ook goed te zien waarom deze zwart gemaakt moeten worden aan de achterzijde. Ik denk dat het voor complex model zeker goed te doen is met wat geduld. Het hoofd is nu klaar en kan de start gemaakt worden naar een volgend onderdeel.


De voet.

Ik laat er 1 zien maar er zijn er natuurlijk twee en ze worden gemaakt in spiegelbeeld. Dit houd in dat er verder geen verschillen zijn.

 

Als eerste de wielen. Elk been heeft een wiel en deze is opgebouwd als spaakwiel en bestaat uit meerdere onderdelen.

Nadat de velg en de banden in elkaar gelijmd zijn kunnen de spaken van de velg in elkaar gezet worden. Een kleine tip, de banden hebben een profiel. Dit is getekend en dus best goed zichtbaar. Het mooiste is om ervoor te zorgen dat het profiel van het linkse- en rechtse been hetzelfde te houden, dus beiden naar voren of naar achteren.

De spaken en de naaf zitten nu in elkaar. Wanneer dit droog is, kan alles aan elkaar gelijmd worden.

 

De remschijven bestaan ook uit een aantal onderdelen. Hier zit dan ook de as doorheen waar het wiel mee kan blijven draaien omdat de as en het remschijf niet vast gelijmd worden.

Nu het spatbord en wat kleine rem onderdelen enz.

 

Het onderbeen bestaat uit een stevige basis waar alles op gelijmd word in een later stadium.

De hak van de voet, waarom deze in dit stadium komt weet ik niet. Ik heb de bouwhandleiding gevolgd maar daarin staat verder geen uitleg gegeven. Ik zelf zou de volgende keer de hak eerder aan de voet vast gemaakt.

 

Het laatste onderdeel voor de voet. Een rond busje dat aan de zijkant gelijmd word. Let hier wel op dat deze zwart geschilderd word aan de binnenzijde. Ik heb deze eerst als bus gelijmd, daarna geschilderd. Dit leek mij makkelijker dan eerst schilderen en dan lijmen.

De zijsteunen van de voet. Deze heb ik wel eerst zwart geschilderd. Dit omdat het lijmen hier makkelijker is en het schilderen als dit in elkaar zit moeilijker. Het schilderen met zwart maakt de inkijk mooier.

En de voet is klaar nu ook de zijsteun er aan gelijmd is.

Goed te zien dat het toch best aardig wat werk is en dat de moeilijkheidsgraad best hoog licht. Toch af en toe een beetje een puzzel. Nu op naar de tweede voet. Deze is dan in spiegelbeeld en dus eigenlijk het zelfde.

 

 


Binnenkort meer.

 

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.