Toothless

Even een leuk tussendoor projectje van een paar uurtjes. Kwam ik een tijdje geleden tegen op internet. En eerlijk gezegd is het toch wel erg vermakelijk om zo eens lekker zonder na te denken wat te kunnen knutselen. Ook is het natuurlijk een leuk project met de kinderen.

Iedereen kent deze film; Hoe train je een draak, denk ik inmiddels wel. Een leuke familie film en dus is dit eigenlijk een stukje reclame vanuit de makers van deze film. Meer informatie vind je hier.

Wil je zelf zo’n draakje van papier maken? Dat kan, klikt u hiervoor op deze link.

 

Als eerste een klein overzichtje van het draakje wanneer dit is uitgeprint. Er zijn drie pagina’s die netjes verzorgd zijn. Ik heb alleen de drie onderdelen platen uitgeprint en de handleiding niet. Omdat het makkelijke bouwplaat is, heb ik wat dikker knutsel papier gebruikt van de action. Een soort karton zeg maar. Dit geeft gelijk wat meer stevigheid aan het model.

Als eerste heb ik alle onderdelen uitgesneden met een scherp hobbymesje. U kunt het zeker ook met een schaartje uitknippen, het model is er best geschikt voor. De details zitten in het geprinte onderdeel en echt in de vorm van het onderdeel.

Omdat ik zelf niet zo van witte randen houd kleur ik de zijkantjes of snijkanten die wit zijn even bij met een viltstift. Ik kies zelf eigenlijk altijd een iets lichtere kleur uit dan dat het oppervlak is. Het is de bedoeling om de witte lijnen te maskeren zodat ze wat minder opvallen.

De vouwnaden ril ik met een metalen botgemaakt boetseerlepeltje. Omdat veel vouwnaden recht zijn gebruik ik een klein liniaaltje. Natuurlijk kan dit ook met een stopnaald, bot botermes of iets dergelijks. Een liniaal is makkelijk omdat je dan recht langs de lijnen kan rillen. Met rillen word bedoeld dat er een lijn op het papier gedrukt word die niet doorgesneden is. Daar word het vouwen makkelijker van.

Het eerste onderdeel van het lichaam is klaar gemaakt om in elkaar gelijmd te worden. Papier kan met vele soorten lijm gelijmd worden. Hobbylijm is hiervoor prima. Maar ook houtlijm die wat sneller droogt. Ik heb zelf een potje knutsellijm voor papier bij de Action gekocht voor iets meer dan 1 euro. Werkt snel en gemakkelijk. En gebruik ik voor alles wat ik met papier maak.

Nu het lichaam ligt te drogen is het hoofd aan de beurt. Ook dit gedeelte is op dezelfde wijze als het lichaam gelijmd en gevouwen.

De kam voor op de rug. Er zijn er twee van. De bovenste is vierkant uitgesneden. Omdat de kam niet helemaal recht is maar een soort van puntig heb ik deze eerst dubbelgevouwen gelijmd. Nu de lijm droog is de rondingen er uit gesneden. Doordat ik eerst lijm en dan snijd is het gemakkelijk om de witte randen weg kleuren met een viltstift. De lijm houd de inkt dan niet tegen die ertussen uit komt.

Helaas zijn de vleugels niet dubbel geprint. Als je kunt spiegelen in het document op de computer kan je ze natuurlijk nog een keer uitprinten en deze op elkaar plakken. De bovenzijde is dan gelijk aan de onderzijde. Ook hier geld dan dat de witte randjes gekleurd moeten worden. Ik heb er zelf voor gekozen om de onderzijde van de vleugels zwart te schilderen met wat hobby verf van Revell. Andere hobby verf is natuurlijk prima. Zolang de verf maar niet te vloeibaar/nat is bij het aanbrengen. Zorg er wel voor dat de te lijmen delen wel blank blijven, anders hecht de lijm minder goed.

De eerste montage van de onderdelen. Het hoofd aan het lijf. De staart aan het lijf en de kam kan vanuit de onderkant door de sleuf geschoven worden en vast gelijmd. Ook aan de binnenzijde van het lichaam kan alles netjes zwart geschilderd worden. Anders zijn de binnenzijdes van de poten natuurlijk niet zwart. Deze zijn op de foto inmiddels al geschilderd.

De vleugels kunnen nu ook in de juiste vorm gevouwen worden. Ook hier heb ik alle lijnen gerild met liniaal en de boetseerspatel. De bovenste op de foto is gedaan en de onderste moet dan nog gedaan worden. Mooi om te zien wat het verschil is. Let hier wel op de verschillende vouwhoeken. Deze staan in de handleiding aangegeven.

Omdat ik merkte dat de pootjes niet echt heel stevig zijn heb ik een klein latje aan de binnenzijde vast gelijmd. Ook is goed te zien dat de kam en vleugels vanuit het lichaam nog wit gekleurd zijn. Deze kunnen nu de lijm droog is mooi zwart geschilderd worden als je wilt. Ik heb dit zelf wel gedaan maar wanneer het model staat zal dit niet te zien zijn.

Nu alle verf gedroogd is hebben we een leuk draakje Toothless genaamd. Zoals gezegd een leuk projectje waarmee je een paar uurtjes zoet bent en wat ontspanning en plezier geeft.

Ik vond het een leuk projectje en het is een makkelijke bouwplaat die eigenlijk wel voor iedereen te maken is.

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.