Sloepen uit een blokje

In de scheepsmodelbouw is het heel gebruikelijk om een blokje te gebruiken om een romp van te maken. Ik zelf ben meer van het bouwen met spanten. Toch maak ik voor sloepen voor moderne schepen de uitzondering om deze uit een houten blokje te maken. Dit is stevig en geeft een goede basis om de kleine details op aan te brengen zodat alles stevig blijft.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (1)

Het blokje hout waar het sloepje uit gezaagd word. Als eerste de hulplijnen. De middenlijn is hierin erg belangrijk omdat daar het ijkpunt in zit.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (2)

De buitenvorm is nu uitgezaagd en kan er vorm in de romp gezaagd worden. Ik heb een kruislijn getekend om ook weer als ijkpunt te gebruiken voor de boeg. Dat maakt het meten wat makkelijker. Aan beiden zijdes moeten de maten gelijk blijven.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (3)

De onderzijde van het sloepje. Daar is ook een middenlijn getekend. Dit is de kiel. Tijdens het weghalen van het hout moet er gezorgd worden dat deze lijn zichtbaar blijft. Op het hek van het sloepje is ook een middenlijn en kruislijn aangebracht. Ook deze zijn ijkpunten. Daarmee weet ik hoeveel ik van het hout weg moet halen om de juiste schuinte te krijgen.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (6)

De boeg is een lastige om deze mooi en in de juiste vorm te krijgen. Als eerste zijn er een aantal vlakken weg gevijld. Door dat er nu een hoekig geheel ontstaat (deze heb ik even zwart getekend) kan er verder aan de vorm gewerkt worden. Ook nu is het belangrijk om een middenlijn af te tekenen. Dan ook hier gemeten worden of beiden kanten wel gelijk blijven tijdens het werken.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (7)

De boeg is nu netjes rond gevijld en eigenlijk klaar. Daarmee moet er nog een deel van de onderkant weg gehaald worden omdat dit soort sloepen een knikspant hebben.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (8)

Ook hier kan alles afgetekend worden. Goed te zien dat de middenlijn nog aanwezig is. Daar heb ik de twee andere lijnen op kunnen afmeten. Alles wat tussen de zij en onderlijn zit kan verwijderd worden en is de knikspant klaar. Deze word naar de boeg toe mooi strak in lijn gehouden.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (9)

Het aftekenen van de kuip van de sloep en de ophangbun voor de buitenboord motor. Goed te zien dat de lijnen voor de bun een beetje vertrokken zijn. Dit is nu even een indicatie en de kuip moet wel strak uitgehold worden.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (15)

Nu de kuip is uitgehold en de bun ook is uitgezaagd kan het blokje geschuurd worden. Doordat ik een zachte houtsoort gebruik heb ik het geheel in PU hars geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat het hout echt hard is zoals kunststof maar dan ook door en door. De vezels zijn wel overeind gekomen. Dat kan na het drogen nog weg geschuurd worden.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (17)

Nadat alles netjes is geschuurd en mooi glad is kunnen er details aangebracht worden. De eerste is de stootrand. Dit soort werksloepen hebben vaak rubberen stootranden ter bescherming van hunzelf en andere schepen. Ik heb hiervoor een halfrond profiel van styreen gebruikt en met twee compontentenlijm vast gezet. De basis is nu klaar.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (21)

Alles kan in de primer gespoten worden. Dan zijn de oneffenheden goed zichtbaar. Om die oneffenheden weg te krijgen gebruik ik een fijne lakplamuur. Deze oneffenheden zijn vaak erg klein en kunnen dus ook makkelijk met een fijne plamuur weggewerkt worden.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (27)

Het sloepje in de witte grondverf en de buitenboordmotor bijna klaar. De motor en schacht zijn gemaakt van hout en op dezelfde wijze uitgesneden als het gehele sloepje.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (29)

De sloep is in de eerste lak laag geschilderd en moet nog een keer geschuurd worden om mooi glad en strak te worden. Daarnaast is dit een slecht dekkende kleur waardoor het meerdere keren geschilderd moet worden. De voorbank zit er los in en is gemaakt uit een stukje styreen plaat. Dit word straks na het schuren op de plaats gelijmd omdat deze vaak vast en naadloos zijn aangebracht.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (28)

De buitenboord motor is zo goed als klaar. Er zal nog het één en ander strak en recht geschuurd moeten worden. Verder komen hier niet zo veel meer details aan omdat het echt klein is. De schaal is 1:00 waardoor details wegvallen.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (33)

Omdat de buitenboord motor met een roersysteem bedient word moet hier ook een roerwiel en behuizing voor worden aangebracht. Deze behuizing is gemaakt van plaatjes styreen en netjes in de vorm gevijld. Ook hier geld, niet al te veel details vanwege de schaal.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (34)

Buitenboord motor is klaar en de bevestigingsplaat is in de bun aangebracht. Dit is vaak gewoon houtkleur omdat het een watervaste plaat is die gelakt word. De roer inrichting is geschilderd en vast gelijmd. Het roerwiel heb ik van messing draad gemaakt en word nog geschilderd. Dit zit er nu nog los in om te kijken of alles klopt.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (35)

Alle onderdelen geschilderd. Het houten plaatje waar de buitenboord motor op komt toch ook maar geschilderd omdat het origineel dit ook heeft in dit geval. Daarnaast zijn de banken grijs geschilderd zoals het origineel dit ook heeft. De buitenboord motor kan er nog niet aangezet worden omdat deze onder het sloepje uit steekt en zal beschadigen wanneer deze nu vast gemonteerd is.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (36)

Het scheepje zal dus ergens op moeten staan. In dit geval is het een simpel bokje wat op het dek is gelast. Deze lijm ik onder het sloepje vast zodat het geheel straks op het schip gelijmd kan worden.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (39)

De bokjes zijn aangebracht waardoor de buitenboordmotor vast gezet is. En de leuningdragers zijn aangebracht. Ik heb hiervoor oogjes gemaakt uit messing draad die ik heb opgedraaid. Een klein gaatje geboord in het hout waardoor ik de oogjes als een schroefoogje in het hout kon draaien. Stevig en makkelijk werken.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (42)

De leuningen of grepen worden aangebracht door deze in de oogjes te lijmen. Ook hiervoor is messing gebruikt en door de oogjes heen vast gelijmd met een tipje secondenlijm. De kleine bolders zijn kleine spijkertjes waarvan de kopjes mooi vlak en egaal zijn gelijmd.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (44)

Alle onderdelen zijn aangebracht en de grepen kunnen nu netjes geschilderd worden. Wanneer ook deze geschilderd zijn kan alles nog een keer in de blanke lak ter bescherming.

sloepjes zelfmaken uit een blokje (38)

De sloep is klaar en kan op het schip gezet worden. Dit sloepje is gemaakt voor de Siluna. Een offshore werkschip.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.