Eenvoudig nagelbanken zelf maken

Ik lees vaak dat mensen het moeilijk vinden om nagelbanken zelf te maken. Ik wil je dan ook laten zien dat het eigenlijk niet echt moeilijk is om zelfs de juiste houtverbindingen hiervoor te gebruiken. De onderstaande foto’s zullen alles mooi en duidelijk laten zien.

130920091707Een eenvoudige nagelbank. Zoals ik vaker moet maken. Dit is eigenlijk gewoon de basis voor alle nagelbanken. Soms zijn ze wat meer versierd. Of zelfs met een hoofdje uitgesneden. Het houtsnij werk leg ik hier niet uit. Ik beperk mij tot de basis zodat u daar verder zelf mee verder kunt experimenteren.

Nagelbank modelbouwDe basis zijn de steunen. Deze lopen bij een echt schip door de dekken naar beneden tot loopt. Maar de meeste modelbouw schepen hebben nagelbanken zoals deze die op het dek gelijmd zitten.

Een vierkant hout van 3mm X 3mm van noten is hier het gebruikte hout. Teken eerste met een zacht potlood de maten af. Na een goede controle snijd ik deze lijnen ongeveer een halve millimeter diep met een scherp mes in. De kop heeft een diamanten vorm. Op de foto is goed te zien dat deze met een mesje is ingesneden. Ik maak er twee te gelijk. En zal ze later van elkaar af halen.

130920091697Nu beide pilaren zijn uitgesneden kunnen ze afgewerkt worden. De kop zal netjes egaal gevijld worden en de bovenkant van de kop kan nog schuin afgevijld worden. Houd hierbij wel de hoeken haaks en recht. De vorm is hierin belangrijk, neem er dan ook de tijd voor.

130920091701Zelf markeer ik met een scherp zacht potlood even de lijnen om zo de hoeken haaks te houden. Doordat ik dit met een fijn pen vijltje afschuin zal het gelijk mooi afgewerkt zijn.

nagelbanken zelf maken

Dan als laatste de bank zelf. De korvijnnagels komen hierin om zo te kunnen beleggen. De gaatjes worde geboord met een klein handboordje om deze precies te kunnen boren. Doordat ik hiervoor een malletje maak van papier staan ze ook gelijk op de goede plaats. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze gelijk af te tekenen op het hout. Boor de gaatjes groot genoeg dat de korvijnnagel er helemaal in kan.

Nagelbanken zelf makenDe basis is klaar van de nagelbank. De delen zullen nu in elkaar gezet gaan worden. De bank zelf word in de pilaar gelijmd. Daarom kan ook hier weer afgetekend worden met een potloodje. De streep is voor mij de bovenkant van de bank. Door hier met een scherp mesje een snede in te snijden van een halve millimeter diep kan de onderkant afgemeten worden. Ook deze kan met een mesje ingesneden worden. Tussen deze twee sneden kan met een penvijltje een inkeping gevijld worden met de zijkant van de vijl of met een ijzerzaagje. Ik heb voor dit soort kleine zaken zelf zaagjes gemaakt. Ik heb hiervoor ook een uitleg gemaakt en kun je hier vinden. Schrobzaagjes en wat luxer, boogzaagje.

130920091707De nagelbanken kunnen nu in elkaar gezet worden. Met een kleine druppel houtlijm kunnen ze in elkaar geschoven worden en met een klein lijmklemmetje vast gezet worden tijdens het drogen. Let er wel op dat je alles haaks in elkaar lijmt.

Voordat je dit gaat lakken is het handig even de lijmresten te verwijderen met een mesje. En het kan handig zijn om dit nagelbankje met een ingeboord pennetje vast te lijmen op het dek.

Ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen. Heb je vragen, geen probleem. Ik zal natuurlijk proberen je te helpen.