Lieren

Vaak hoor ik dat mensen het lastig vinden om een lier voor op een dek te maken. Denk hier aan Ankerlieren met meerdere spillen. Deze lieren zijn eigenlijk vrij simpel te maken. Ik houd altijd de basisvorm aan van de lier en detailleer deze daarna pas verder af.

 Zelf lieren maken (19)Dek lieren zoals deze zien er vaak complex uit maar het tegendeel is eigenlijk waar. Hier onder laat ik zien hoe dit op een makkelijke manier gemaakt kan worden.

Zelf lieren maken (3)

Als eerste de basis. Deze basis bestaat uit een blokje dat ik heb gemaakt door verschillende plakjes kunststof op elkaar te lijmen en hier een soort van dobbelsteen van te vijlen. De basis of de montage plaat is zo’n zelfde stukje kunststof. Door de basis kan een gaatje geboord worden waarin een metalen staafje gelijmd word. Ik heb een stukje lasdraad van 1mm gebruikt. Hier zal nu alles aan opgehangen worden.

Door gebruik te maken van metalen ringetjes voor m3 of m4 boutjes kunnen de verschillende winches gemaakt worden. Om alles goed uit te lijnen heb ik een koperen buisje met een binnendiameter van iets groter dan 1mm die ik over het lasdraad heen schuif en vastlijm. Daarna is het stapelen. Een kunststof ring gemaakt van een styreen buisje, ringetje, buisje enz. Dit alles kan nu vast gelijmd worden zoals het voorbeeld aan de rechterzijde.

Zelf lieren maken (11)

Een tussenstap om te verduidelijken hoe deze gestapeld kan worden. Door gebruik te maken van een kleine hoeveelheid secondenlijm is het makkelijk en snel werken.

Zelf lieren maken (13)

Het eindstuk van de lier die ook als kaapstander gebruikt kan worden is ook nu weer met een rond buisje van styreen. Door de buitenkant iets in te vijlen ontstaat er een gleuf. Net achter de gleuf kan deze afgezaagd worden en als sluit stuk op de lier gelijmd worden.

Zelf lieren maken (15)

Nu de linkse kant klaar is kan de andere kant ook verder opgestapeld worden. Goed te zien dat aan de linkerzijde ook een extra stuk is aangelijmd. Dit is een kleine rem. Deze kan ook weer met een ring en plaatje gemaakt worden. Door eerst de ring op een plaatje te lijmen kan de juiste vorm van de boog gevijld worden wat wel zo makkelijk is. Dan kan het geheel op de winch gelijmd worden. Mogelijk moet eerst de pen nog even afgeknipt worden zodat deze op de juiste lengte is.

 Zelf lieren maken (18)Beide lieren zijn in de basis klaar. Nu dienen alleen de details er nog aangebouwd te worden. In dit geval, relingen, remhendel, wat kapjes enz.

Zelf lieren maken (19)

Nu heb ik er wel voor gekozen in deze schaal om niet alle hele kleine details aan te brengen. In dit geval zou dit te rommelig worden. Omdat deze lieren volledig wit zijn heb ik dit ook volledig wit gespoten.

Zoals je ziet met wat simpele middelen kunnen er toch zeer complexe onderdelen nagemaakt worden. Mocht je nog vragen hebben? Gebruik gerust het contact formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *