pen-oogjes maken

Vaak komen in de authentieke modelbouw pen ogen voor. Deze oogjes zijn vaak voor de schaal waarin wij bouwen veel te groot. Om die reden zijn wij vaak genoodzaakt om deze opnieuw te maken. Vaak hoor ik hoe ik deze zo klein krijg. De eerste reden is een boortje van de maat die wij van het oogje willen hebben. Dit is dan wel de inwendige maat van het oogje. Verder weten hoe te buigen. Ik leg hieronder uit hoe.

kleine pen oogjes zelf buigen (5)

Op een normale snijmat is te zien hoe klein dit oogje is. De boor is 0.8 mm. De draad 0.1 wat het oogje op iets groter dan 1mm zal laten uitkomen. Deze foto is dus ook een vergrote weergave van het origineel. Deze zal nog een keer in stappen laten zien.

kleine pen oogjes zelf buigen (6)

Als eerste zal de draad een keer omgewikkeld worden om de boor. Dan kan deze afgeknipt worden. Ik gebruik hiervoor zilverdraad. Dit is sterk en goed te bewerken.

kleine pen oogjes zelf buigen (7)

De basis is nu gemaakt van het oogje. Door de boor te gebruiken is het oogje exact de maat die ik nodig heb.

kleine pen oogjes zelf buigen (2)

Valt niet mee om dit kleine spul goed op de foto te krijgen en alles scherp te houden. Voor het afknippen van het deel wat niet nodig zal een zijsnijtang handig zijn. Door de bek op deel te leggen wat blijft en het oog net daarboven af te knippen ontstaat een iets open oogje.

kleine pen oogjes zelf buigen (3)

Het afgeknipte deel en het half open oogje naast elkaar. Dit oogje moet nog op het center van de pen komen.

kleine pen oogjes zelf buigen (4)

Met een punttang kan het steeltje vast gepakt worden tegen het oogje aan. Door het oogje naar achter te duwen zal het oogje sluiten en in het midden komen te staan. Mogelijk is hier een ander tangetje of een stukje hout voor nodig om de kracht te kunnen zetten om dit oogje op zijn plaats te buigen.

kleine pen oogjes zelf buigen (5)

En het oogje is klaar. wanneer het oogje ook helemaal dicht moet zijn kan dit nog met een soldeerboutje dicht gesoldeerd worden.

Ik hoop hiermee duidelijk te hebben omschreven hoe zo’n oogje gemaakt word. Wanneer je vragen hebt, maak dan gebruik van het contact formulier. Ik zal dan kijken wat ik voor je kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *