Roerwiel zelf maken

Wanneer je een modelschip zelf bouwt zonder gebruik te maken van een modelbouw doos moet je dus ook alles zelf maken. Zo moet ik nu een roerwiel maken voor een pleziervaartuig. Ik vind het zelf ook altijd veel leuker om alles zelf te maken.

roerwiel zelf maken (1)

De basis van het roerwiel is de ring waar alles mee vast gehouden word zoals spaken in een fietswiel. De ring is eerst afgetekend met een passer. Eerst de buitenrand en dan de binnenrand. Doordat de passer een puntje heeft kan dit puntje weer voor de tweede ring gebruikt worden. Dan zit je altijd goed.

roerwiel zelf maken (2)

Boven het boren van de gaten waar de spijlen in komen. Deze keer zijn het messing spijlen. de spijlen komen dan ook in een as samen. Deze as onder heeft nu ook een gaatje waar de spijlen in gelijmd kunnen worden. Het wordt hieronder wel duidelijker.

roerwiel zelf maken (3)

Om alles goed te kunnen centreren kan de eerste spijl in het roerwiel en as vastgelijmd worden. Ik gebruik hiervoor een twee componenten lijm. Die is stevig en verlijmd beiden delen goed. Het messing kan nu op een ruime maat afgeknipt worden. En niet te vergeten de volgende gaatjes zijn geboord. Deze staan exact haaks op de spijlen die er nu in gelijmd zijn.

roerwiel zelf maken (4)

De gaten die haaks op de eerste spijl staan kunnen voorzien worden van de spijlen. Deze gaan niet door en door maar worden vanuit de buiten rand naar binnen (de as) gestoken en vast gelijmd.

roerwiel zelf maken (6)

Het boren van gaatjes gaat nog even door. Er word nog zo’n zelfde kruis in voorgeboord en voorzien van spijlen. Zorg er wel voor dat de spijlen te lang zijn. Deze kunnen straks nog op maat geknipt worden en netjes rond af gevijld.

roerwiel zelf maken (7)

Het afwerken van het roerwiel. Door een schuurplankje te gebruiken kan deze mooi vlak worden geschuurd of wanneer nodig op de juiste dikte. Een schuurplankje maken is heel makkelijk, ik laat dit hier zien.

roerwiel zelf maken (8)Het gaatje in het midden van de as is voorgeboord en de spijlen zijn op maat afgeknipt en mooi rond afgevijld. Doordat ik een koperen bolkop nagel gebruik is gelijk de afwerking van het roerwiel gemaakt. De bolkop vijl ik wel netjes omdat daar vaak wat oneffenheden in zitten. Nadat alles gelakt is kan het roerwiel op de plaats vast gezet worden.

Ik hoop hiermee te kunnen laten zien dat eigenlijk alle onderdelen zelf gemaakt kunnen worden en jou zo een start te kunnen geven om zelf een model te gaan bouwen.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.