Talierepen voor modelbouw

talierepen en jufferblokken

Talierepen zijn vaak een lastig klusje. Vaak hoor ik dat mensen dit lastig vinden omdat deze niet goed strak en evenwijdig uitgelijnd te krijgen zijn. Een klein trucje is hiervoor de oplossing.

talierepen en jufferblokken (1)

Dit kleine stukje gereedschap is makkelijk zelf te maken. Een latje wat je op maat maakt en wat naalden of dunne spijkertjes. Omdat de jufferblokken goed uitgelijnd moeten worden met de talierepen zal je goed moeten kijken naar de stand van de jufferblokken. Kijk maar eens naar het verschil van de twee bovenste stukjes gereedschap. De middenste is goed. Dit omdat de ogen van de jufferblokken als driehoek naar binnen wijzen. Anders kom je niet uit met het rijgen van de talierepen.

Het is ook belangrijk dat de gaten van de jufferblokken overeen komen met de pinnen op het plankje. Daarmee kunnen de jufferblokken vast gezet worden zodat alles bewerkt kan worden. Daarnaast is het voordeel dat je zo ook beide handen vrij hebt om te kunnen werken.

talierepen en jufferblokken (5)

Ik heb twee gereedschapjes gemaakt. De eerste om een jufferblok te kunnen draaien en eventueel te plaatsen. Het is een handig gereedschapje maar niet het hoogdgereedschap.

 

talierepen en jufferblokken (6)

Het grotere stuk gereedschap heeft twee plaatsen waar een jufferblok op past. Hierdoor kan het staand want exact uitgelijnd worden. Het voordeel hiervan is dat alle jufferblokken op de zelfde afstand zitten. Let er alleen wel op dat je ervoor zorgt dat het staand want aan beide zijdes even strak staan. Ik werk daarom één om één. Dus één links, dan één rechts. En weer Links en weer rechts enz.

Een kleine tip voordat je het tuigage gaat aanbrengen is om er nu voor te zorgen dat het garen voorzien word van wat bijenwas. Een kaars gemaakt van bijenwas kan al fijn zijn. Laat het garen even over de kaars heen glijden met je vinger er op. En de pluis is weg. Je kunt dan altijd nog lijmen indien nodig omdat de lijm tussen de vezels hard word. Gebruik dan ook verdunde houtlijm. Dit zul je dan ook niet meer zien.

 

 

 

%d bloggers liken dit: