Verf verwijderen

Het verwijderen van verf van schaalmodellen komt helaas wel eens voor. Zo heb ik zelf nog wel eens een restauratie projectje. En natuurlijk wanneer er eens iets mis gaat. Het is dan wel handig om te weten hoe je gemakkelijk de verf kunt verwijderen van het kunststof schaalmodel.

WP_20160102_16_37_29_ProIn dit voorbeeld gebruik ik een ski-fi model Xabungle. Dit model word niet meer gemaakt. Ik heb het model wel eerst uit elkaar gehaald. Ik heb er ook een verslag van gemaakt, deze kun je hier vinden.

WP_20160102_16_47_53_ProNu het gehele model netjes uit elkaar is gehaald kan alles in een boterham of diepvries zakje. De ovenreiniger gaat er overheen. Ik spuit het dan altijd helemaal onder totdat alles in een goede schuimlaag ligt. En dan knoop ik het zakje dicht. Nu mag het een paar uurtjes rustig liggen.

WP_20160102_19_39_21_ProDe onderdelen hebben nu zo’n 3 uur in het zakje luchtdicht liggen weken. Let hierbij wel op dat je af en toe even checkt. Met een wattenstaafje kan de verf er afgehaald worden, dan kan alles in een bakje water. Lukt dit niet, dan kan het zakje weer dicht. Nu de verf los laat heb ik alles in een bak warm water gewassen.

WP_20160102_19_40_09_ProNu kunnen de onderdelen met een oude tandenborstel afgeboend worden. Het rood in dit geval is de verf die er af gehaald word. Het blauw is helemaal schoon. Soms wil het nog wel eens gebeuren dat er verf wat moeilijker af gaat. Vaak zijn dit metallic verven zoals zilverkleur, goudkleur enz. Als dit er niet af gaat, alles even opruwen met wat staalwol. Zachtjes wrijven, en het geheel herhalen. Nu komt de verf er wel van af. Dit is mij soms gebeurt.

 

 

%d bloggers liken dit: