Ouderwetse pannenkoeken

Ik hoor en zie het steeds meer dat mensen niet meer weten hoe een gewoon simpel pannenkoekenbeslag er uitziet. Pakjes, schudflesjes en weet ik het staan in de supermarkt. En dan de prijzen hiervan…. Ik sta daar echt vaak van te kijken. Om die reden… Ouderwets lekkere pannenkoeken.

Ingrediënten;

  • 4 eitjes
  • 1 pak tarwe bloem
  • 1 Liter melk
  • 1 eetlepel vanille suiker of een half zakje
  • Olie
  • Naar smaak spek, kaas, suiker en alles wat op een pannenkoek kan.

WP_20150411_001

Bereidingswijze;

Voor 4 personen aan pannenkoeken. Eigenlijk hoe simpel kan het wezen. De bloem ongeveer driekwart van het pak gaat in een beslag kom. Dit komt neer op ongeveer 750 gram. Kijk hier niet te nauw naar. Vier rouwe eitjes in de kom. En ongeveer een 900 ml melk. Houd nog een beetje melk over voor aan het einde. En een kleine eetlepel of half zakje vanille suiker.

WP_20150411_002

Nu de melk erbij. Als alles in de beslag kom bij elkaar is gevoegd kan alles netjes gemixt worden tot een mooie egale massa. Wanneer je met een lepel erdoor gaat moet het ook mooi egaal en aanvoelen als een dunne yoghurt. Dan zal deze in de pan goed uitvloeien.

Het bakken is het belangrijkst. Verhit de pan op het vuur met wat olie er in tot dit een beetje begint te borrelen, je ziet dan een waas erboven. Dan kan de beslag er in. Met de draaiende beweging over het oppervlak om het beslag te verdelen. Laat de pannenkoek liggen tot deze mooi egaal is opgedroogd. Met een spatel kan deze omgedraaid worden en laat je deze  nog even een minuut liggen. Controleer of de pannenkoek een beetje goudbruine stukjes heeft. Wanneer je dit ziet is het goed.

 

WP_20150411_010

Nadat de pannenkoek klaar is kan deze op een bord gelegd worden. En weer olie in de pan om alles te herhalen.

WP_20150411_003

Extra variatie geeft natuurlijk meegebakken lekkernijen zoals spek. De spek eerst lekker uitbakken in de pan. Dan de beslag er overheen. Dit maakt een iets dikkere pannenkoek en door het bakken van de spek krijgt de hele pannenkoek de lekkere smaak mee.

Een kleinigheidje. Veel mensen krijgen klontjes in het beslag. Dit kan vele oorzaken hebben. De oplossing hiervoor is heel simpel. Maak het beslag een uurtje van tevoren en laat deze even rusten in de koelkast met wat plastic folie erover. Voor het bakken kan het beslag nog een keer gemixt worden waardoor de klontjes eigenlijk allemaal verdwijnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *