Wentelteefjes

Een oud gebruik en toch eigenlijk helemaal van deze tijd. Eten weg gooien is gewoon zonde en was vroeger al helemaal uit den boze. Nu gooien we toch aardig wat oud brood weg. Wentelteefjes is daarvoor één van de vele vergeten oplossingen. En het is echt niet moeilijk. En ik kan niet anders zeggen. Ouderwets lekker genieten.

Het recept.

Ingrediënten voor 8 sneetjes brood

  • Oud brood
  • 1 eetlepel bruine suiker (basterdsuiker)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • Echte boter

bereidingswijze:

Een platte schaal of diep bord is handig, daar kan als eerste het ei met suiker in opgeklopt worden. Strooi hier tijdens het kloppen de kaneelpoeder doorheen en giet als laatste de melk erbij. Nu alles goed mengen. De basis is klaar en het moeilijkste is gedaan.

Pak een koekenpan en zet deze op een middelhoog vuur en laat de boter smelten. Neem een snee brood en laat deze even inweken in het beslag zodat dit doordrenkt is maar niet uit elkaar valt. Wanneer de boter mooi bubbels geeft en iets verkleurt is kan de snee brood in de pan. Gebruik voldoende boter.

Bak deze aan elke kant voor een minuut of 2 tot ze mooi een mooi bruin laagje vormen. Klaar voor de volgende en herhaal tot alle sneetjes brood op zijn.

Het lekkerste is wanneer de wentel teefjes nog lekker zacht zijn binnen in. Echt een ware traktatie. Ik ken van vroeger dat men er dan na het bakken ook nog wat jam op deed of een bolletje vanille ijs. Lekker voor een luie zaterdag middag. En voor kinderen ook een lekkere middag maaltijd.

WP_20150513_003

Een leuk weetje hierover. De Fransen noemden de wentelteefjes “Pain perdu”, wat “verloren brood” beteken. En de Engelsen? Die noemen het dan weer “Frens toast” en in België “gewonnen brood”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *