Haar pin of sjaal pin

Haar of sjaal pin (15)Haar en sjaalpinnen zijn eigenlijk niet echt meer in gebruik. Toch vind ik het leuk om ze te maken. Ze worden gelukkig nog wel door re-enactors gebruikt en door mensen die zelf sjaals breien en deze als omslag doek gebruiken. De sjaal word daar dan mee vast gespeld.

Ik laat drie voorbeelden zien hoe deze gemaakt kunnen worden. En heb je wel interesse maar geen geduld of gereedschap, kijk dan eens op mijn Etsy shop. Ik verkoop ze daar en de prijsjes zijn echt gunstig, beloof ik je.

Als eerste, vrije vorm haar pin.

Haar of sjaal pin (2)

De naam zegt het eigenlijk al, een vrije vorm. Dit zijn leuke vormen of patronen die je omzet naar het hout. Ik maak zelf altijd eerst een kleine schets wat ik dan verder uit werk. Door het papier uit te knippen kan het overgetrokken worden op het stukje hout waar je het uit haalt.

Haar of sjaal pin (3)Ik heb voor de haarpinnen essenhout van ongeveer 6mm dik. Daaruit heb ik dan de pin uitgezaagd. Deze pin is dan 12,5 cm lang en kan dus overal voor gebruikt worden. Het is voor nu afwerken.

Haar of sjaal pin (4)De hoekjes worden afgerond. Ik vind het makkelijk om eerst netjes alles met een mesje af te snijden. Ik heb een klein werkbank plankje met een opstaande rand. Daardoor kan ik veilig werken en van mij afsnijden. Wanneer het snijden goed is verlopen schuur of vijl ik alles netjes glad en egaal.

Haar of sjaal pin (1)Nadat ik met fijn schuurpapier alles echt glad heb afgewerkt polijst ik het hout nog een keer. Doordat ik het daarna met bijenwas nog een keer oppoets is het hout beschermd en echt heel erg glad.

Ten tweede, Eikenblad haar of sjaal pin.

Haar of sjaal pin (9)Zoals aangegeven, ook hier eerst een schets dat ik verder uitwerk. Doordat ik zelf een eiken boompje als bonsai in de tuin heb staan, is het tekenen van zo’n blad makkelijk. Natuurlijk kun je er ook een boekje of internet afbeelding bij gebruiken om dit over te nemen. Ik werk zelf graag altijd mijn eigen werk uit.

Haar of sjaal pin (10)Doordat ik het papier uitknip kan het blad overgenomen worden op het hout waar deze uitgezaagd word. Omdat ik alleen het blad heb getekend op het papier moet ik er wel een pen bijtekenen. Doordat het blad wat breed is, laat ik de pen ook wat breeder uitlopen naar het blad toe. Dit vind ik zelf gewoon mooier en voor de werking maakt het niet zo heel erg veel uit. Nadat het overgezet is kan alles netjes uitgezaagd worden.

Haar of sjaal pin (11)Doordat een blad nooit recht is heb ik deze ook niet rond in gedachten. Ik heb eerst de bolling en holling er in gesneden. Nu kan alles netjes afgewerkt worden. Natuurlijk horen er nerven in een blad en deze kerf ik als het ware in het hout. Voor de wat diepere nerven heb ik een klein gutsje waarmee ik makkelijk kan werken. Dan met een driehoek vijltje kan de nerf netjes afgewerkt worden. Omdat ik het zelf mooier vind werk ik aan beide kanten de nerf in het blad. Dan is deze aan beiden kanten mooi en is het niet erg wanneer de pin draait.

Haar of sjaal pin (14)Goed te zien dat de nerven er inmiddels in gegutst zijn. Door een klein driehoek vijltje er doorheen te halen word de nerf mooi egaal en glad. Stukje voor stukje word het een blad.

Haar of sjaal pin (7)Het zelfde geld natuurlijk voor andere blaadjes die gekozen kunnen worden. In dit geval een essenblad. Nadat deze netjes is uitgezaagd kunnen de nerven gegutst worden en alles afgewerkt zoals hiervoor beschreven.

Haar of sjaal pin (8)Ik vind het wel handig om de nerven even met een potloodje af te tekenen. Dat is wanneer het niet naar mijn zin is te veranderen. Wanneer alles afgetekend is kan dit uit gegutst worden.

Haar of sjaal pin (15)Nadat alles netjes glad is afgewerkt en gepolijst kan het opgepoetst worden met bijenwas. Ik hoop je hiermee wat te kunnen inspireren om zelf ook wat te gaan maken. Of wanneer je op zoek bent naar met de hand gemaakte pinnen, schroom niet in mijn Etsy shop te kijken of mij per contactformulier te benaderen

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.