Keltisch kruis hangertje

Een houten hangertje kan zeker erg mooi zijn. Zo ook deze hanger, een Keltisch kruis. Mooi van eenvoud en toch sierlijk en elegant. Ik heb deze voor mijn etsy shop gemaakt en dus ook in kleur uitgevoerd. Om je te inspireren heb ik toch ook een werkwijze gemaakt.

Hangertje kruis (1)Als eerste een kruisje getekend en in twee maten uitgeprint. Zoals ik al aangaf, ik maak verschillende uitvoeringen. De papieren printjes worden met een gewone lijmstift op het te gebruiken hout vast gelijmd. De lijm hecht voldoende om het papier op de plaats te houden waarna het mooi uitgezaagd kan worden. Daarna is het gemakkelijk te verwijderen.

Hangertje kruis (3)

Als eerste de stukjes hout uitgezaagd zodat het allemaal wat handzamer word om mee te werken. Nu kan het stuk voor stuk met een fijne figuurzaag worden uitgezaagd.

Hangertje kruis (5)

De eerste stap van het zagen is het midden. Door eerst kleine gaatjes te boren kan de zaag erdoor getrokken worden waarna het onderdeel uitgezaagd kan worden. Bij dit kruisje is dat wel 4 keer. Ik zaag altijd eerst de binnenzijde uit omdat ik dan beter houvast heb tijdens het zagen.

Hangertje kruis (6)

Het uitzagen van de buitenkant. Ook daar werk ik in stukjes. Dat houd de hoeken mooi en zullen niet afgerond worden door het zaagblad. Alle kruisjes zullen op deze wijze uitgezaagd worden voordat er verder aan gewerkt word. Natuurlijk zal ook het papier er nog van af gehaald moeten worden. Hiervoor gebruik ik een oud mesje om dit er van af te kunnen schrapen. Dan is het er snel van af en kan het kruisje netjes afgewerkt worden met een vijltje en schuurpapier.

Hangertje kruis (7)

Nadat alles mooi is geschuurd kan er gelakt worden. Zoals te zien is op de foto zijn er ook gekleurde. Hiervoor gebruik ik inkt. Deze inkt zorgt ervoor dat het hout groen of blauw word en dat de houtnerf mooi zichtbaar blijft. Hier moet wel een laklaagje overheen om dit te beschermen.

Hangertje kruis (9)

Omdat het hangertjes zijn moet dit ook aan een koord gehangen kunnen worden. Ik heb ervoor gekozen om hiervoor messing oogjes te maken. Ik heb hierover een uitleg die je hier kunt vinden. Deze oogjes worden vast gezet door een gaatje te boren waar deze strak in passen waarna dit met twee componentenlijm vast gelijmd worden. Dat laat dan zeker te weten niet meer los.

keltisch kruis

Nu de oogjes er in vast gelijmd zijn en de koordjes er aan vast zitten kunnen deze hangertjes gebruikt worden. Ze staan op het moment in mijn Etsy shop voor 7,95 te koop. Mocht je interesse hebben, neem daar eens een kijkje of gebruik het contact formulier.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.