Spintol sleutelhanger

Als eerste start dit blokje uit een plankje gezaagd. Ik heb wat kwartiers gezaagd hout over van de Trossinger Lier die ik gebouwd heb. Dit hout is vanwege de manier van zagen erg mooi. En wat duurder. Omdat het zo mooi is gebruik ik afval stukjes vaak voor dit soort werkstukjes. Gewoon leuk om te doen en zo maak ik het hout ook echt helemaal op.

Een spintol sleutelhanger is bedacht omdat mijn partner na aanschaf van een andere fiets geen sleutelhanger meer had. En ik vond het leuk om weer eens een spintol te maken. Deze sleutelhanger zal een kleine en verstevigde versie worden van dit model wat ze gebruikt met spinnen. Deze vind je hier. (Gewoon even klikken).

Als tweede stap vlecht ik zoals je haren vlecht 3 stukjes messing draad. Ik probeer ze wel zo gelijkmatig als mogelijk te vlechten. Hoe gelijkmatiger hoe mooier het resultaat natuurlijk. Nadat ik deze gevlochten heb sla ik de vlecht een beetje plat met een kleine en lichte hamer. Niet helemaal plat maar net  plat genoeg om een mooie egale vlecht te krijgen. Om het mooie Keltische motief te krijgen vijl ik ze nog een beetje vlakker.

Door de vlecht te vertinnen zorg ik ervoor dat alles mooi stevig word. Door het vertinnen zullen ook de tussenruimtes gevuld worden met tin. Hierdoor ontstaat er na het vlak vijlen een mooi patroon van halve boogjes. Natuurlijk is dit nog niet het Keltische motief wat wij zo mooi vinden. Dat zal hieronder duidelijker worden.

Door de gevlochten en vertinde strip om het houten schijfje vast te zetten kan er verder gewerkt worden. Ik heb dit verlijmd en de eindstukjes aan elkaar gesoldeerd. Nu blijft de metalen band mooi zitten. Nu alles goed vast zit worden er nog twee messing draden langs de vlecht op vast gesoldeerd. Nu is alles netjes één geheel en kan de band met een staal borstel afgeborsteld worden. Door dit met een staalborstel af te borstelen maak ik alles netjes schoon en de vertinde delen worden verder uitgediept. Als alles klaar is kan de zwarte verf over de band heen geschilderd worden. Dit geeft een mooie schaduw waardoor het Keltisch motief ontstaat.

Nu de schijf klaar is en licht te drogen kan de steel gemaakt worden. Door deze iets dikker te laten dan dat zou moeten in deze schaal zorgen we voor een steviger geheel. Dit is een sleutel hanger en geen spintol dus een beetje stevigheid kan geen kwaad.

Door het Keltisch vlechtwerk na het schilderen vlak af te schuren zal het Keltisch patroon zichtbaar worden. En natuurlijk kan er een gaatje geboord worden in het midden van de schijf. Door dit gaatje kan dan het steeltje gestoken worden en vast gelijmd. Het is wel goed te zien dat op deze schaal de spintolsteel wat aan de dikke kant is. Zoals eerder geschreven heb ik dit gedaan om zo een mooie maar vooral stevige sleutelhanger te krijgen.


Van een stukje messing draad word een oogje gemaakt. Door het messing om elkaar heen te draaien ontstaat een soort schroefdraad. Wanneer het messing om een rond staafje het gevouwen is zal door het vast draaien van de messing draad een mooi oogje ontstaat. Dit oogje kan dan in het hout gedraaid worden. Om ervoor te zorgen dat het hout niet splijt boor ik een gaatje van ongeveer de helft van de dikte voor.

Het oogje heeft door het om elkaar heen draaien van de messing draadjes mooi schroefdraad. Hier kan het oogje in gedraaid worden. Ik zelf heb dit met Lijm vast gezet.

Nu het oogje is vast gezet heb ik er een druppel seconden lijm tussen laten lopen voor de extra zekerheid. Ook is het geheel netjes gelakt zodat de sleutelhanger ook een beetje tegen de regen kan. Wanneer alles goed droog is kan de sleutelring er aan. Ik heb een tijdje geleden een paar wartels van oude kapotte dingen afgehaald en een sleutelring had ik nog over van reclame sleutelhangers. Zo is de Spintol sleutelhanger klaar voor gebruik.

Ik denk dat het op deze manier een leuke sleutelhanger is geworden. Ik vind het als een tussendoor projectje ook erg leuk om te doen. Wie weet volgen er nog wel wat meer van dit soort kleine vreemde sleutelhangers.

 

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.