Wandrek voor wijnflessen

Om de wijn flessen van de keukentafel af te krijgen heb ik een rekje bedacht die makkelijk in gebruik is. En natuurlijk makkelijk te maken. Wij hebben niet zo heel veel wijn in huis. Toch hebben we altijd wel wat verschillende wijnen op het aanrecht staan. En nee, onze kasten in de keuken zijn ook niet handig hiervoor, die worden al voor andere zaken gebruikt. Juist omdat we ook niet zo heel veel kastruimte hebben.

Als eerste wat hout zoeken. Ik heb een kleine stapel hout over van wat meubels die ik heb aangepast en wat van de verbouwing van het huis. Het mooie hout bewaar ik altijd. Je kunt dit altijd nog voor wat kleine knutsel stukjes gebruiken. Dit wijnrek is daar weer een mooi voorbeeld van.

Als eerste de achterwand en de bodem. De bodem, het plankje waar de flessen op komen te staan dus, moet er haaks onder zitten. In de achterwand heb ik een paar kleine gaatjes geboord om ervoor te zorgen dat de schroeven het hout goed aandrukken als dit straks vast gelijmd en geschroefd word. Met een blokhaak ertegen zorg ik dat dit alvast haaks is en dus ook blijft.

Om de flessen er niet af te laten vallen komt er een kleine rand op de bodem. Ik heb met het uitmeten van het hout hier al rekening mee gehouden. Ook even verschillende wijnflessen opgemeten om zo de juiste maat te vinden van het plankje. Net te klein, dan passen de flessen er natuurlijk niet op.

Ook dit plankje word er op vast geschroefd en natuurlijk gelijmd met houtlijm. Om het latje er goed en recht op te krijgen heb ik een klem gebruikt. Een stukje schuurpapier zorgt ervoor dat dit klemmetje geen afdruk geeft op het hout.

En inderdaad, niet alleen wijn. Rum ook lekker! Maar wel even passen voor de zekerheid nu. De basis is nu klaar en alles kan netjes geschuurd worden voor de afwerking.

Wij hebben meerdere zwarte onderdelen in de keuken. Dus met een busje schoolbord verf heb ik de achterwand netjes zwart geschilderd. De verf op waterbasis droogt dan ook lekker snel op. Waardoor ik deze verder kan afwerken.

De achterwand weer geschuurd en ook de verf hier en daar wat verder afgeschuurd tot het hout weer lichtjes zichtbaar word. De reden hiervoor is dat dit dan ook wat verweerd uiterlijk geeft. Niet zo heel hard zwart als het ware. Er gaat nu een laagje meubellak overheen. De meubellak zorgt ervoor dat het straks makkelijk schoon te maken is. Alles is dan mooi glad.

Veel mensen kennen dit stukje metaal wel. Als je een meubelrek aanschaft bij de Ikea. Doen ze er een kruis bij om het rek stevig te krijgen. Die moet er dan achter op vast geschroefd worden. Omdat ik de rekken voorzien heb van kastjes die ik vast geschroefd heb op mijn eigen manier is dit over. En worden de zijkanten van het wijnrekje.

Nadat ze op maat gezaagd zijn buig ik er twee haakse stukjes aan. Het zal straks duidelijk worden waarom ik dit gedaan heb.

Aan beide stangen de hoeken er in gebogen. Goed meten is hier wel belangrijk in. Anders worden ze niet het zelfde.

In de zijkant van het wijnrekje heb ik twee gaten geboord die qua diameter net iets kleiner zijn dan het staafje. Door wat 2 componenten lijm in het gaatje te laten lopen kunnen de metalen staafjes er met een klein hamertje in getikt worden. Door de lijm blijft dit echt goed zitten en is de bodem stevig genoeg om de flessen te kunnen dragen.

Nu dit beide kanten verstevigd zijn met de metalen staafjes kan het rekje opgehangen worden in de keuken. De flessen van het aanrecht af en is het weer netjes. Dit rekje geeft ruimte voor 5 gewone flessen wijn of sterke drank. Voor ons meer dan voldoende.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.