Pen verbinding

In de houtbewerking zien wij veel verbindingen die gemaakt kunnen worden. Dit keer een pen verbinding. Een goede manier om latjes of planken met elkaar te verbinden die lang sterk blijft. Eigenlijk het zelfde als een deuvel plaatsen maar dan door en door waardoor je de pen kunt blijven zien als detail.

Pen verbinding (1)

Omdat ik nu met rekjes voor mijn gereedschap bezig ben heb ik een mooi voorbeeld van deze verbinding. Ik gebruik in dit voorbeeld coctail prikkers van 2mm doorsnede. De maat is natuurlijk afhankelijk van het werkstuk wat je maakt. Bij een stoel of kruk zal de diameter groter moeten zijn.

Pen verbinding (2)

Met een scherpe drijver (dikke naald) heb ik de gaatjes in het hout geprikt zodat de boor straks niet verloopt en het gaatje verkeerd geboord word. Omdat ik het belangrijk vind dat er de gaatjes mooi haaks geboord worden maak ik gebruik van een blokhaakje. Deze plaats ik tegen het werkstuk zodat ik de gaatjes kan boren. Ik boor ze ongeveer 4 cm diep in. Dit is iets meer dan 3x de dikte van het plankje.

Pen verbinding (4)

Nadat de gaatjes geboord zijn kan alles gecontroleerd worden. Wanneer de gaatjes goed geboord zijn zullen de ronde stokjes mooi in de gaatjes zakken. Let hier dus altijd op het verschuiven van het hout. Gebruik desnoods lijmklemmen of iets om de latjes te fixeren.

Pen verbinding (5)

Het inlijmen van het hout is net zo belangrijk. Zorg er voor dat ook in de voorgeboorde gaten lijm zit voor de pin. Deze zal dan vast gelijmd zitten wat voor extra stevigheid zorgt.

Pen verbinding (6)

Door de stokjes in het gelijmde gaatje te tikken met een hamertje zakken ze verder het hout in en lijmen zich vast. Alles mag nu drogen.

Pen verbinding (7)

Na he drogen kunnen de pennen op maat gesneden worden met een scherp mes of beitel. Ik zaag deze altijd een klein stukje boven het werkstuk af om zo mooi glad af te snijden met een beitel waarna alles geschuurd kan worden.

Gutsen rekje 8

Nadat alles is geschuurd en gelakt is het resultaat volgens mij toch erg mooi.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.