Zwaluw staarten maken

Het maken van zwaluwstaarten is best lastig. Het eerste wat ik hier eigenlijk over kan vertellen is 3 keer meten, 1x zagen. Daarnaast bij het zagen, kijken, kijken, kijken, en nog eens kijken. Daarnaast wanneer je dit nog nooit gedaan hebt, is het rust. Vooral de rust nemen om deze verbinding te maken.

Het voordeel van een zwaluwstaart is dat deze zeer sterk is. Dit word gebruikt voor veel toepassingen zoals lades, kisten, trappen en nog veel meer waar een stevige verbinding nodig is.

Zwaluwstaart (1)

Omdat ik mijn gutsen in een rekje wil zetten heb ik wil ik deze zelf gaan maken van vuren hout. Dit hout is makkelijk te bewerken en geeft een mooi resultaat wanneer dit gelakt is. Dat rekje kan dan weer in de kast deur gehangen worden. De maten zijn afgetekend. Deze zwaluw staart is hier de tapse inkeping als het ware en kan dan ook haaks uitgezaagd worden. Dit word op de volgende foto wel duidelijker.

Zwaluwstaart (2)

De stukjes uitgezaagd. Ik heb hier de stukjes even voorgelegd. En goed te zien dat ik hiervoor gewoon een figuurzaagje gebruik. Heb je nog niet zo’n vaste hand. Zaag het onderdeel dan ongeveer een halve mm binnen de lijn uit zodat je de rest met een vijltje kan afwerken tot de juiste maat en alles mooi vlak is.

Zwaluwstaart (3)

Het aftekenen van de andere kant van de verbinding. Door het hout kops op het einde te plaatsen kan hier simpel vanuit binnen de lijnen gezet worden door de vorm af te tekenen. Ik heb voor het gemak even wat kruisjes gezet op de delen die er van af moeten. Werk je anders om, dan passen de onderdelen niet in elkaar.

Zwaluwstaart (4)

Nadat ook het volgende stuk is uitgezaagd kan alles gepast worden. Het is hier goed te zien dat alles netjes past en er weinig bijgewerkt hoeft te worden. Ik zorg zelf altijd dat het hout iets uitsteekt. Net een fractie zodat ik dit later weg kan schuren. Dan word het de hoek mooi strak en glad.

Zwaluwstaart (6)

Het lijmen van de onderdelen. Hier geld ook dat het goed haaks moet zijn. Ik heb hiervoor een kleine blokhaak, maar een geo-driehoek kan natuurlijk ook. Tijdens het klemmen is het wel verstandig om een lijmklem te gebruiken. Met de blokhaak controleer ik de hoek na het klemmen weer of alles ook haaks is gebleven tijdens het drogen.

Zwaluwstaart (7)

Nadat de lijm heeft mogen drogen kan het geschuurd worden. Door gebruik te maken van een schuurblokje houd ik de hoeken mooi haaks en zal ik ook vlak schuren. Schuurblokjes maken vind je hier.

Ik hoop hiermee jou ook over te halen om eens aan de slag te gaan met dit soort houtverbindingen. Het duurt wel langer, maar is behalve mooi, zeer sterk en zal ook echt haaks blijven. Voor vragen, kun je altijd het antwoord formulier gebruiken.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.