Wolkam

Lees eerst dit even voordat u mij vraagt er eentje voor u te maken. 

Gezien het feit dat het mijn hobby is en ik veel werk duurt het soms wel een aantal maanden voordat ik er één voor u klaar kan hebben. Ik lever helaas geen maten zodat u mijn ontwerp kunt kopiëren. Deze pagina is puur bedoeld om u te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Niet om mijn ontwerp over te nemen. 

Ik hoop dat u begrip heeft voor bovengenoemde. 


Verbaasd over de simpelheid en kosten van een wolkam heb ik besloten om dit maar zelf te maken. Het is een stuk gereedschap dat spinners gebruiken voor het kammen van de wol alvorens deze gesponnen kan worden. En een eeuwen oud stukje gereedschap. Ik heb daar dan ook het onderstaande verslag voor gemaakt.

wolkam met staition (1)Eerst hout uitgezocht. Dit keer had ik geen geschikt hout op voorraad. Moest toch nagels aanschaffen voor de tanden van de kam. Dus in de bouwmarkt tussen het overschot gekeken en vond daar een paar mooi plaatjes van verschillende diktes Multiplex.

wolkam met staition (2)Als eerste de maten van de tanden van de kam bepaald. Ik heb daarvoor ook een boortje dat net iets dunner is dan de spijker. Op die manier kan de spijker mooi klem in het hout geslagen worden. Door een raster te tekenen En deze kruispunten te voorzien van een centerpunt komen de gaatjes op een gelijke afstand te zitten. Ik heb het raster gelijk voor twee kammen op gezet zodat ik straks alleen nog maar hoef te zagen en boren. Ik ben er dan zeker van dat ze gelijk zijn.

wolkam met staition (3)Doordat ik een Dremel standaard heb kan ik gemakkelijk de gaatjes boren en zodoende blijven de gaatjes ook mooi haaks. Dit kan natuurlijk ook met de hand maar dan is het lastig om alles exact haaks te houden. De rij tanden zijn breder dan ik nodig heb. Ik zal straks bepalen hoe breed de kammen worden in overleg met mijn partner die ze gaat gebruiken.

wolkam met staition (10)De kam zelf is inmiddels op maat gemaakt. Het handvat word van een vierkant hout gemaakt wat ik nog in mijn stapeltje hout had liggen. Eerst een verbinding gemaakt. Door een gat te boren kan het handvat in de kam gestoken worden. Het handvat zal nog rond geschaafd worden. Ik bezit geen draaibank en zal dit met de hand verder uitwerken. Voor mij is dit allemaal hobby en maakt het niet uit hoe lang het duurt en neem de tijd hiervoor.

wolkam met staition (13)Goed te zien dat het handvat vast gezet is en inmiddels deels is afgerond. Het fijn afwerken zal straks geburen wanneer alle lijm is gedroogd. Als extra zekerheid heb ik er nog een pin in een voorgeboord gat verlijmd. Daardoor weet ik dat de stevigheid is gegarandeerd. Het handvat zal zo niet los schieten.

wolkam met staition (9)De tanden van de kam. Ik heb spijkers gebruikt waarvan de koppen zijn afgeknipt. De punten van een spijker zijn altijd vierkant afgeschuind. Bij een wolkam is dit niet goed en zal mooi rond en egaal moeten worden. Met een slijpschijf op de Dremel is dit erg goed te doen. Ook hier geld, neem de tijd het is hobby.

wolkam met staition (14)Nu de spijkers ook klaar zijn, kan de kam fijn afgewerkt worden. Ik heb de kop eerst een paar keer gelakt zodat dit mooi glad is geworden en makkelijk schoon te maken. De spijkers worden door de kam heen vast geslagen. Doordat deze echt heel strak zitten en verlijmd zijn met een twee componenten lijm zullen deze er niet meer uitgaan. De vlakke kant zal afgewerkt worden met lak en worden geschilderd zodat de spijkergaatjes niet meer zichtbaar zijn.

wolkam met staition (12)De kammen zijn klaar, ik heb er één op de foto staan maar ik heb er twee gemaakt. In het handvat is een klein gaatje geboord, later zal duidelijk worden waarvoor dit is. Ook het handvat is gelakt waardoor het hout mooi blijft en fijn glad is. Schapenwol is vet en dus kan de kam dan ook makkelijk schoon gemaakt worden als het gelakt is.

wolkam met staition (16)Het volgende onderdeel. Deze wolkammen komen in een station waarin ze ook opgeborgen kunnen worden. Ook hier heb ik het zelfde multiplex hout gebruikt. De inhammen zijn de sloten waar straks de kammen in passen tijdens het opbergen. Om de tanden en jezelf te beschermen zullen deze onder deze plaat geschoven kunnen worden. De plaat komt daardoor op de twee latjes gelijmd. De latjes heb ik op dezelfde manier uit de plaat gezaagd zodat het zijaanzicht mooi uit streepjes van de laagjes hout bestaat. Dit word straks wel duidelijk.

wolkam met staition (18)Even testen, ook is een bodemplaat gemaakt. Deze bodem plaat is wat dunner triplex. Dit komt omdat ik dit hout uit het overschot hout gehaald heb van de lokale bouwmarkt. Omdat dit ook triplex is, maakt het qua aangezicht niet veel uit gelukkig. Alles past verder goed en er kan overgegaan worden tot het verlijmen van de onderdelen. Hier is alles nog los op elkaar gestapeld.

wolkam met staition (19)

Binnen het slot komt er nog een klein plaatje hout waar de tanden op kunne rusten. Dan blijven de kammen mooi strak en recht staan. De lijm heb ik eerst goed laten drogen zodat de rest er op gelijmd kan worden.

wolkam met staition (20)Nu alle onderdelen vast gelijmd zijn is de basis klaar. Alles kan nu mooi vlak geschuurd worden. Ik heb hiervoor wat schuurblokjes gebruikt. Als je een beetje de tijd neemt voor het zagen is dit heel goed te doen.

Wil je weten hoe je schuurblokjes maakt? Klik dan hier.

wolkam met staition (21)Omdat er een kam gefixeerd moet kunnen worden zal hiervoor een deel gemaakt worden waar het handvat in gezet kan worden. Ook hiervoor heb ik het zelfde hout gebruikt. Het eerste deel staat op de plaats waar deze moet komen en heeft het gat er al in zitten. Het tweede deel is net grof uitgezaagd.

wolkam met staition (23)Beide delen zijn netjes glad afgewerkt en vast gelijmd. Na het verlijmen is er een gat door en door geboord waar een schroef in past. Deze schroef zorgt ervoor dat het niet afbreekt wanneer er kracht opgezet word. Omdat een schroef niet mooi is om te zien heb ik er houten dopjes in aan gebracht. Nadat alles netjes glad geschuurd is kan het geheel in de blanke lak geschilderd worden. Hiervoor geld het zelfde als voor de handvatten, het is makkelijk schoon te maken.

wolkam met staition (24)Het fixeren van de kam betekend dat het een soort standaard is waar de kam in past. Omdat de kam dan wel strak moet zitten kan deze met een pin geborgd worden. De pin is een stukje rondhout waar straks een knopje op gelijmd word. Door het handvat en het standaard is een gaatje door en door geboord waar de pin ingestoken kan worden.

wolkam met staition (25)Alles netjes gepolijst en de klemmen erbij gezocht. De wolkammen en het station zijn klaar voor gebruik. Ik denk dat het zo goed te gebruiken is, de kampennen zijn wat korter dan voorbeelden die ik gezien heb op het internet maar daar is voor gekozen door mij partner.

wolkam met staition (26)Wanneer de kammen niet in gebruik zijn kunnen deze veilig opgeborgen worden en gefixeerd door de klemmen.

Ik vind het een geslaagd werkstuk geworden. En denk ook dat deze goed gebruikt kan worden. Daarvoor heb ik dit ook gemaakt.

Wil je mijn frustratie over de prijs en materiaal verhouden eens terug lezen vanuit mijn blog. Deze vind je hier.

Als laatste toevoeging heb ik ook een Hekel gemaakt. Deze word op de zelfde manier gemaakt, alleen dan met 3 rijen tanden.

De werkwijze is natuurlijk het zelfde als van een kam maar dan zonder handvat. Ik vond het toch de moeite waard om dit hier even neer te zetten.

WP_20160405_22_11_07_Pro

 

 

24 gedachte over “Wolkam”
 1. Super mooi gemaakt. Dit is iets waar ik zelf ook over na heb zitten denken. Tof dat je het zo hebt gedocumenteerd met slimme oplossingen!

  1. Dank u wel voor het compliment. Als u goed kijkt naar de instructie kunt u zeker ook een mooi resultaat krijgen. U kunt alles naar eigen maatvoering uitvoeren. Ik vind het leuk om eens een resultaat van u te mogen zien. Groet, Rik

 2. Wat een mooie wolkam heb jij gemaakt.
  Wil zelf nu ook proberen om jouw wolkam na te maken, alleen ik vind nergens de afmetingen die jij hebt gebruikt. Zou je die nog willen mailen?
  Alvast bedankt.

 3. Gelukkig zit er al enige tijd tussen aanvragen…en dan kom ik nog eens..
  Hoewel ik twee rechter handen heb…mis ik de precisie,en zou graag weten ..of u/ je ze nog maakt en wat de kosten ervan zijn.
  Ik vind de “tafel”kam en hekel beiden practisch,.
  Maar vooral mooi gemaakt? graag hoor ik U reactie
  Chantal

 4. Wat een mooie wolkammen heb je gemaakt! Complimenten. Ik ga ze ook proberen te maken want het is belachelijk dat ze zo duur zijn. Heb je een uitgebreide beschrijving en zou je mij die toe willen sturen? Heb je toevallig ook iets uitgedacht voor het kaarden van de wol? die machines zijn ook zo absurd duur! misschien een volgend hobby projectje? Bedankt alvast en veel succes! Groet, Janine

 5. Hallo Rik, wat mooi gemaakt. Heb je eventueel ook een beschrijving met de maten? Dan zou ik zelf ook graag gaan proberen om ze te maken. Groetjes Geertje

 6. Ik hoorde via Carla Berlinger dat je deze mooie kammen maakt. Ik wil graag weten wat ze kosten. Met zo’n station erbij is ja geweldig.

  1. Dank je wel voor het compliment. Ik heb een mail gestuurd naar je om er over na te denken. Het is en blijft voor hobby en natuurlijk naast mijn bestaande baan.

   1. ik vind het ook prachtige jammer kan ik het zelf niet ik heb wel wol maar krijg het niet klaar om het goed te kammen moest je het toch maken op bestelling zou ik het ook wel willen weten

    1. Hoi ingrid, dank voor je berichtje. Stuur even een mailtje. Dan kunnen wij zien wat de mogelijkheden zijn. Groet Rik

 7. Super mooi gemaakt! Ben zelf een startende spinner en ben het met jou eens, de prijzen voor het materiaal om te spinnen zijn gigantisch. ga deze instructie zeker gebruiken. Heb alleen niet zo’n fijn gereedschap, maar iets primitiever zal vast ook wel lukken. Bedankt voor het delen. Groetjes. Clemmy

  1. Hoi Clemmy, leuk dat je zelf aan de slag gaat met maken van eigen gereedschap. Dit geeft zoveel meer voldoening. Wanneer je vragen hebt. Schroom niet om deze te stellen. Groet, Rik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *