Mijn partner is veel met wol bezig en heeft hiervoor al aardig wat gereedschappen. Toch miste ze wel wat. Ze gaf aan dat ze graag wolkammen heeft. Eigenlijk omdat een bepaalde bewerking niet lukt zonder zo’n kan. Kortom, eens kijken en ik moet aangeven, ik schrok mijzelf helemaal wezenloos… Die kammen zijn Duuurrrrr….. Maar waarom eigenlijk? Ik moet hierin bekennen dat ik deze vraag niet kan beantwoorden. Dit gereedschap is eigenlijk gewoon heel oud gereedschap waar spinners al honderden jaren mee werken en gemaakt kan worden met simpele materialen. Kortom, ik maak ze wel zelf. Heb ik ook een leuke knutsel. Want daar ben ik eigenlijk altijd wel voor in.

Dus naar de winkel voor spijkers en wat hout uit de restantenbak. En niet te vergeten aan de knutsel.

WP_20150705_21_59_20_ProEen tweetal stukjes hout maken de kam zelf. Een vierkant stukje hout voor het handvat wat natuurlijk nog afgewerkt en rond gemaakt moet worden. En de kam zelf waarbij de gaatjes inmiddels zijn voorgeboord.

WP_20150705_21_26_54_Pro

Zoals ik al aangaf, nagels, ik heb nagels gekozen van 8,5 cm lang en 3,5 mm dik. De koppen knijp ik er af met een tang wat het makkelijker maakt om de kam straks af te werken.

De totale kosten van dit tot nog toe, 2.85 euro. En dat is toch weel iets anders dan 95 euro. Daarnaast zal ik er een station bij maken waarin de kammen vast gezet kunnen worden zodat er veilig gewerkt kan worden. Hierover later meer en mijn volgende post. Ik zal er dan ook een werkinstructie over maken voor als je zelf hiermee aan de gang wilt.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

8 gedachte over “Wolkammen.”
 1. wat een prachtige en veilige wolkammen en standaard. Ik heb je gemaild om te vragen of je er zou willen maken, al lees en begrijp ik als je daar helemaal geen tijd voor hebt. Dan alsnog veel dank voor het delen van je uitleg. En het gebruik op het You Tube filmpje, ik vermoed dat dat jouw vrouw dan is? Die uitleg is ook geweldig en zo wil ik het ook gaan doen met mijn mooie Mergellandschaap wol, groet en veel dank Marnie

 2. Hallo Rik, ik ben onlangs op een spindag in aanraking gekomen met een setje wolkammen, door jou gemaakt. Ik heb ze even mogen proberen en wat denk je? Ik wil ze ook.
  Is het ook mogelijk om bij jou een setje te bestellen?
  Groet,
  Edith

 3. Ik ben laatst op een spindag in aanraking gekomen met jouw wolkammen. Ik heb ze even mogen proberen en je raadt het al: zou ik bij jou een setje kunnen bestellen?

 4. Rik, Het is gewoon geweldig wat je voor dat bedrag voor elkaar hebt gekregen! Maar hoe zit het met de uren die je kwijt was en dat is volgens mij het punt dat de wolkammen duur zijn als je ze koopt. Wij hebben helaas de gereedschappen niet om het zelf te maken. Zou ik deze bij jou kunnen bestellen?

  Is het misschien de moeite waard om direct meerdere te maken want ik weet zeker dat er (als de prijs lager is dan via Internet) veel meer geïnteresseerden zijn en je ze bv. via een website zou kunnen verkopen?

  Als ik dus eentje voor mij zou kunnen bestellen … heel graag, a.u.b.!

  Groetjes,

  Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *