Het moet een keer gezegd zijn…

Velen weten het wel, wij kijken graag rond in kringloop winkels. Nu word het een steeds grotere uitdaging om daar nog leuke dingen te vinden. Toch is het echt dat de kringloop winkels als paddenstoelen uit de grond gesprongen zijn. Maar dat gezegd hebbende, het is allemaal anders dan vroeger. Ik hoorde erg vaak dat men daar niet dood in gevonden wil worden. Nu is het ineens een hype. Wat dus ook de grote verandering in de kringloop winkels met zich mee brengt.

Zo’n 10 jaar geleden kwam ik in de kringloop veelal oude huisraad tegen, versleten, oud en stuk. Je moest er iets in zien en handige handen hebben. Maar, als je er dan iets in zag en je had je handen mee, dan kon je echt voor een paar euro met verschillende projecten thuis komen.

Nu kan dit niet meer. De kringloop winkels zijn selectief in wat zij neerzetten en je komt daar eigenlijk steeds meer luxe tegen, alles is in goede of bijna in nieuw staat. Daar tegen over staat dan dat de prijzen niet leuk meer zijn. En niet te vergeten, veel kringloop winkels werken tegenwoordig met vrijwilligers, werkzoekenden, herintreders en mindervalide medemensen die daar een nuttige dagbesteding krijgen. Een duur luxe aanvoelend pand en er moet geld worden verdient dus geld voor betaald personeel is er niet. Daarnaast zie je ze ook nog eens op de afval straten in de steden en dorpen bij de Avri en Dar aanwezig om daar een deel van hun te verkopen waar al bij de ingang te scheiden van de kar. Met een vriendelijke glimlach halen zij de eiken tafel van de kar en vertellen erbij dat er zo minder kosten betaald hoeven te worden aan de kassa. Tja, dan is de keuze gemakkelijk gemaakt voor de aanbieder. Een paar dagen later staat deze zelfde tafel dan voor 150 euro te koop en is netjes in de olie gewreven waardoor alle gebruiks-krasjes niet meer zichtbaar zijn en de tafel als nieuw is.

Dit is allemaal wat kritisch misschien, maar als je kijkt vanuit het oogpunt dat mensen vroeger daar heen gingen die wat minder bedeeld waren om wat voor reden. Deze mensen kunnen dus ook geen aanspraak meer doen op deze leuke kringloop winkels wat nu heuse warenhuizen geworden zijn.  En ook ik vind daar niet snel iets leuks meer om een leuk projectje van te maken.

Toch als je nog goed zoekt, kom je nog wel eens wat tegen. Een leuke winkeltje gevonden wat nog ouderwets rommelig aanvoelde en leuke prijsje heeft. En natuurlijk gelijk weer een paar leuke projectjes gevonden waar ik weer creatief mee aan de gang kan gaan.

Heb je nog leuke winkels gevonden of ben je het niet met mij eens? Ben er erg benieuwd naar.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *