Celtic strength hangertje

Weer een hangertje met een betekenis. Een hangertje ter bescherming. Gewoon omdat het leuk is om te maken.

Ook nu gebruik ik Alpaca. Dit is een metaal soort dat zich gedraagt als zilver.

Als eerste een ontwerp. Dit ontwerp komt af van de triquelenta maar is dan open gewerkt. Zoals ik er bij gezet heb. Het idee is uitzagen uit alpaca.

Natuurlijk het ontwerp even overzetten op een ander stukje papier zodat deze mooi strak uit uitgelijnd. Dan werkt dit makkelijker en kan ik de lijnen beter volgen met uitzagen. Ik heb hier het tekenbord voor gebruikt wat ik laatst gemaakt heb. Dan is het makkelijk overtrekken. Lees hier hoe je zelf een verlicht tekenbord kunt maken. 

Het opnieuw getekende hangertje op een stukje Alpaca gelijmd met houtlijm. Dit houd net lang genoeg om het goed uit te zagen. Natuurlijk kun je allerlei lijmsoorten gebruiken, maar houtlijm werk voor mij het makkelijkst.

De buitenranden uitgezaagd. En het papier zit er nog netjes op. Let er op dat binnen zijdes dus nog uitgezaagd moeten worden. Het papier nog niet verwijderen.

Eerst gaatjes boren om dan het zaagje doorheen te kunnen steken voor het uitzagen van de binnen kanten. Het bovenste deel heeft wat papier los gelaten. Dit kan gewoon met een potlood afgetekend worden en natuurlijk verder afgewerkt worden.

Alles is na het uitzagen mooi open gewerkt op het middenstuk na. Dit is te klein om uit te zagen. Juist om die reden heb ik gekozen om dit met een klein vierkant vijltje uit te vijlen. Is misschien iets meer werk maar is wel nauwkeuriger.

Behalve het middenstukje wat uit gevijld moet worden kan de omtrek en binnenzijde mooi rond gevijld worden. Door het zagen komen er braampjes aan het metaal. Door dit mooi egaal rond te vijlen is het ook niet meer scherp. Ook de veiligheid is belangrijk.

Het mooi laten glimmen van het hangertje begint met het schuren van de oppervlaktes. Van grof naar heel fijn. Ik gebruik hiervoor water-schuurpapier. Deze korrel kan heel erg fijn. Hoe fijner de korrel hoe hoger het getal.

Natuurlijk moet het hangertje ook ergens mee kunnen hangen. Daarom maak ik er een metalen lus aan. Door deze mooi in vorm te buigen en straks netjes vast te solderen ontstaat er een brede ring waardoor dit hangertje elegant blijft hangen. Wel zo mooi.

Als het netjes gepolijst word is het resultaat natuurlijk erg glanzend. Goed te zien dat alles netjes krasvrij is doordat ik met een zeer fijne korrel heb geschuurd. Doordat ik een polijst pasta gebruik is dit hangertje mooi gaan glimmen. Waanneer het wat doffer gaat worden. Gewoon opnieuw oppoetsen zoals alles sieraden.

Ik hoop zo weer wat inspiratie te hebben gegeven om zelf ook eens aan de slag te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *