Ik heb zelf behalve een oude boormachine en dremel geen echt elektrisch gereedschap. Ik heb dit eigenlijk ook als bewuste keuze aangezien wij in een gewoon huis wonen.

Juist omdat ik dus geen draaibank heb moet ik zelf met de hand alles bewerken wat normaal met een draaibank gaat. Een spintol is hier echt een mooi voorbeeld van. Daarom niet alleen een uitdaging maar zeker ook leuk om te doen. Mijn partner is een fanatiek spintol spinster en zo ben ik daar eens naar gaan kijken. En zo mijn eigen technieken er op los gelaten. Wat blijkt… Ze zijn perfect volgens haar. En spinnen zonder te hobbelen en qua gewicht niet te zwaar. Een klein kijkje over de spintollen die ik deze keer gemaakt heb.

spintol zagen

Juist omdat ik dus geen draaibank bezit maar wel een figuurzaag en mooi essenhout is het een kwestie van zagen en goed opletten dat alles ook echt rond blijft. Flinke kringen gezaagd om de spintol ook op het juiste gewicht te krijgen. Zo kan ik ook alle gewichten maken door een ring erbij te plaatsen. Dichte ringen wegen meer dan open ringen of halfopen ringen. Kwestie van uitrekenen.

spintol uizagen2

Het uitzagen mogen duidelijk zijn. Als alles is gelijmd kan alles mooi glad geschuurd worden. Daarna is het  een kwestie van schilderen, lakken of net wat je wilt. Ikzelf zet de steel in de tol wanneer het schilderwerk klaar is. Dat werkt makkelijker.

spintol uitzagen3

Nadat alles mooi gelakt is en het steeltje er in zit. Moet deze voorzien worden van een goed haakje. Omdat het zeer belangrijk is dat de wol niet blijft steken of haken word de tol ook gepolijst tussen de laklagen door. Daardoor voelen ze super glad aan.

Mijn partner test deze spintollen en zo zorgen we dat de spintol ook goed uitgelijnd is. Dat voorkomt dat deze gaat zwabberen of juist snel uitgedraaid is.

Kortom ook nu weer twee mooie spintollen gemaakt voor de Etsy shop.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *