Wat een tijd geleden alweer. Een goede twee maanden alweer dat ik schreef over de tuin. En wat voor een post. Slakken tegen gaan in de tuin. Deze vind je hier. Wat een gevecht weer. Zeker mij partner heeft hier tegen gevochten. Potjes met bier, zo vol…. Gemalen eierschalen? Ook zo weg met de regen. En ja… Zeker 1000 dode slakken. Die gaan stinken als je niet goed oppast. Dus kuiltje graven, dode slakken er in en kuiltje weer dicht. Het tuinieren is dit jaar niet gemakkelijk geweest. Zeker ook niet met al die regen. Maar goed, zo is Nederland nu eenmaal en daarom wil ik het toch nog een keer over beestjes in de tuin hebben. Er zijn namelijk ook veel beestjes die wij wel in de tuin willen hebben. Denk aan de bijtjes, spinnen, wormen enz, enz. Deze beestjes horen nu eenmaal in de tuin en hebben zo hun nut. Ik zal zelf niet echt over het nut in gaan van deze beestjes, daar zijn genoeg sites over te vinden als je maar googled. Maar wel over hoe je deze beestje in de tuin kunt krijgen. Wat kun je doen om meer beestjes in de tuin te krijgen. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook kikkers, padden, kevers en nog veel meer nuttige beestjes in de tuin.

Dus wat kan je dan doen? Eigenlijk best simpel. Zorgen dat zij ergens een plekje vinden om lekker in te leven. En dat kan zeker in elke tuin, hoe klein of groot deze ook is.

Pad in de tuin

Een kleine pad in de tuin. Veel mensen vinden dit maar vies of eng in de tuin. Maar eten juist allerlei kleine beestje wat maar in hun bek past. Denk hier aan wormpjes, kever, spinnen en zelfs soms slakken. Denk maar eens aan de rupsen waar ik vorig jaar over schreef van de koolwitjes.  Wanneer je tuin in balans is, komen ze vanzelf. En nee, wij hebben geen vijver.

Hoe kan je zelf zorgen dat je deze beestjes in jou eigen tuin komen? Eigen heel simpel. Zorgen dat er fijne plekjes zijn waar ze zich kunnen verstoppen. Denk aan een stapeltje houten stronkjes van snoeihout. Gewoon op een hoopje in de tuin. Of gewoon wat afgesnoeide takken op een bergje ergens in een hoekje neer leggen. Dat laten liggen en wanneer je dit niet mooi vind, wat plantjes tegen aan zetten. Het leuk is dat het snoeihout verweerd en dus wegvalt na een paar maanden. En dan alleen maar mooier word. Niet alleen voor ons, maar ook voor de zo belangrijke beestjes.

Snoeihout voor de beestje

Wij hebben in de tuin gewoon een aardige stapel aan boomstronkjes van de coniferen van het rooien in de tuin neer gelegd. Goed te zien dat er gebruik gemaakt word van de gaatjes, kiertjes en vochtige plekjes er tussen. Wij zien dan ook dat er echt veel gebruik gemaakt word van deze veilige haven.

Er zijn toch nog veel andere manieren om de nuttige beestjes in de tuin te krijgen. Hierover binnenkort meer.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.