Een goede vraag, wij hebben een goede oogst gehad dit jaar met onze kruiden uit eigen tuin. De Zomer en herfst hebben wij dus lekker kunnen genieten van de verse kruiden uit eigen tuin en dat was vaak smullen. Vers is immers altijd lekkerder.

Nu komt dan de vraag of dit te bewaren is. Hier is natuurlijk naar een oplossing gezocht maar helaas konden wij ons niet vinden in de meeste oplossingen en zijn gaan kijken hoe men dit vroeger deed. Drogen dus. Ik weet het, bij het drogen neemt de smaak af zegt men. Maar aangezien wij geen grote vriezer hebben en deze eigenlijk voor van alles in gebruik hebben, is de keuze snel gemaakt.

In dit geval Selderij.

Selderij oogst (2)De oogst. Goed om te zien dat er snel geoogst moest worden. Er zijn al gele blaadjes gevormd.

Selderij oogst (4)Van alle plantjes de wortels afgehaald en natuurlijk de gele blaadjes ertussen uit. Of beter gezegd, stengel voor stengel alles uitgezocht. (Wij kunnen soms een beetje pietluttig zijn.)

Selderij oogst (5)En met de voetjes aan het plafond. Een beetje vreemde foto, maar alles hangt op zolder voor het raam en dat is lastig fotograferen zeg maar.

De plantjes kunnen nu rustig aan drogen en zijn perfect te gebruiken in soepen, maar ook lekker in verschillende rijstgerechten.

Natuurlijk hebben wij ook een kleine test gedaan om wat in te vriezen.

Selderij oogst (1)De gevallen blaadjes die er nog lekker uit zien. Deze in een klein bakje en in de vriezer. Er zit verder niets bij. Zo kunnen we mooi vergelijken of drogen of invriezen lekkerder is.

 

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.