Het tuin seizoen is weer begonnen. En natuurlijk zijn wij dan weer druk, druk, druk in de tuin. En helaas niet alleen wij. Ook de slakken zijn druk. Druk om onze pas gepote of gezaaide jonge plantjes te verorberen. Natuurlijk is dat een onderdeel waar je rekening mee moet houden. Maar wij geloven niet in gif. Ook het strooien van zout geeft ongewenste bodemvervuiling. Zout is niet per definitie slecht, maar het hoort er gewoon niet in thuis.

Maar goed, tuinieren zonder slakken, rupsen en ander ongedierte is gewoon niet mogelijk, maar er zijn wel oplossingen te vinden om in ieder geval een groot deel tegen te gaan. En eigenlijk zijn deze best gemakkelijk uit te voeren door iedereen.

Een aantal oplossingen die makkelijk te doen zijn en al een groot resultaat geven.

Slakken die je wilt vangen of eigenlijk gewoon zoeken, vind je tussen houten stammen, onder blaadjes van koolachtige planten enz. Je hoeft je eigenlijk alleen maar te concentreren op de plaatsen waar ze kunnen schuilen voor de droge warmte. Ze drogen anders uit en sterven.

Het is er nog wat vroeg voor, maar zeker niet onhandig om er alvast rekening mee te houden. De koolwitjes (witte vlinders) zien wij al een aantal dagen rondvliegen nu het warmer is geworden. Deze kunnen je mooi opgekweekte groente of plantjes verpesten. Ik heb hier vorig jaar een stukje over geschreven, dit vind je hier. Hoe herken je de eitjes om deze weg te halen uit de plantjes. Wanneer je de eitjes verwijderd heb je daarna minder last van rupsen. Ook hier geldt, niet alle rupsen houd je weg, maar een groot deel wel degelijk.

 

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Een gedachte over “Slakken in de tuin? Wat te doen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *